menstruation
Vetenskap

Studie: Hög andel kvinnor fick förändrad menstruationscykel efter covidvaccinet

Publicerad 7/17/2022
Annons

I en ny studie ledd av Washington University har det uppdagats att 42 procent av covidvaccinerade kvinnor har fått sina menstruationscykler förändradepå grund av vaccinet.

Studien, som genomfördes för att belysa rapporter av ovanlig menstruationsblödning efter vaccin mot Covid-19, fastställer att 42 procent av kvinnorna med regelbundna menstruationscykler blöder mer under menstruationen än före vaccinationen.

Vidare fann man att vissa kvinnor som vanligtvis inte har mens, exempelvis de som använder långtidsverkande reversibla preventivmedel (exempelvis injektioner, reds. anm.) eller hormonbehandling och de som har genomgått klimakteriet, rapporterade genombrottsblödning.

LÄS ÄVEN: Löparstjärna långtidssjuk – misstänker vaccinet

Förändringarna var inte oväntade

Kvinnohälsoforskaren Katharine Lee, som författat studien, och hennes kolleger menar att förändringarna i cyklerna inte var oväntade.

”Generellt är förändringar av menstruationsblödningar inte ovanliga eller farliga, men att uppmärksamma dessa erfarenheter är nödvändigt för att bygga förtroende för medicin”, skriver de i tidskriften Science Advances.

Resultat från fler än 39 129 dubbelvaccinerade vuxna kvinnor från hela världen presenteras i studiens första omgång av analyser som nu offentliggjorts. Totalt har 165 000 dubbelvaccinerade kvinnor deltagit i studien, rapporterar AAAS.

LÄS ÄVEN: Studie: Fler sökte vård för hjärtinfarkt efter vaccinering

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons