Jordens inre kärna, en skållhet järnkula lika stor som Pluto, har slutat snurra snabbare än planetens yta och roterar nu troligen i stället långsammare. Det visar en studie som publicerades på måndagen.

Ungefär 5 000 kilometer under ytan vi lever på, kan ”planeten inom planeten” rotera oberoende eftersom den omges av den flytande metallens yttre kärna.

Exakt hur den inre kärnan roterar har varit en debattfråga mellan forskare – och de senaste forskningrönen väntas bli kontroversiella.

Det lilla som är känt om den inre kärnan sedan tidigare har uppdagats genom att man mätt de små skillnaderna i seismiska vågor – skapade av jordbävningar eller ibland kärnkraftsexplosioner – när de passerar genom jordens mitt.

Kärnan roterar som en gunga

I ett försök att spåra den inre kärnans rörelser analyserade ny forskning – som publicerats i tidskriften Nature Geoscience – seismiska vågor från upprepade jordbävningar under de senaste sex decennierna.

”Vi tror att den inre kärnan roterar, i förhållande till jordens yta, fram och tillbaka, som en gunga”, säger studiens författare, Xiaodong Song och Yi Yang från Pekinguniversitetet, till AFP.

”En gungcykel är ungefär sju decennier”, sa författarna vidare.

Påverkar inte människan nämnvärt

Studien visar att den inre kärnan började rotera något snabbare än resten av planeten i början av 1970-talet. Sedan saktade den ner och kom i synk med jordens rotation omkring 2009.

Därefter visar studien att det funnits en ”negativ trend” vilket har lett till att den inre kärnan nu snurrar långsammare än det yttersta skiktet. Forskarna förutspår att nästa förändring kommer att ske i mitten av 2040-talet.

Än så länge finns det lite som tyder på att det som den inre kärnan gör har någon större effekt på oss som lever på jordens yta. Men forskarna tror att det finns fysiska kopplingar mellan alla jordens lager – från den inre kärnan till ytan.

”Vi hoppas att vår studie kan motivera forskare att bygga och testa modeller som behandlar hela jorden som ett integrerat dynamiskt system.”

Intressant fråga för Hollywood

2003 gjorde Hollywood en stjärnspäckad katastroffilm – The Core – på temat att jordens kärna slutar att snurra. Ett team skickas med till jordens medelpunkt för att sätta snurr på kärna igen och rädda världen från undergång. Filmen kan sedan en tid tillbaka ses på streamingtjänsten NetFlix.

LÄS ÄVEN: Panik bland astronomer – James Webb pekar mot uråldrigt universum