böcker-bokhylla-tonåring-tjej-smartphone
Kultur

Studie: Rationalitet har ersatts av känslor

Publicerad 1/13/2022
Annons

Forskare på Wageningen University and Research (WUR) och Indiana University har upptäckt att den ökande irrelevansen av saklig sanning i det offentliga samtalet är en del av en trend som startade för decennier sedan.

Studien slår fast att allmänhetens intresse under de senaste fyrtio åren har genomgått en accelererande förskjutning från det kollektiva till det individuella, och från rationalitet till känsla.

Detta har man kunnat se genom att analysera språket i miljontals böcker. Med början år 1850 ökade användningen av ord kopplade till resonemang systematiskt, som ”bestämma” och ”slutsats”, medan ord kopplade till mänsklig erfarenhet som ”känner” och ”tror” minskade – ett mönster som under de senaste 40 åren har vänts helt om parallellt med ett skifte från ett kollektivistiskt till ett individualistiskt fokus.

Man påpekar att förändringen inte bara skett i böcker utan även media och att det accelererade ytterligare kring 2007 i samband med att sociala medier blev alltmer populärt. Då minskade faktarelaterade ord medan känsloord ökade snabbt och i flera språk.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons