En studie med mer än 180 000 personer i åldrarna 18 – 64 med en skuld hos Kronofogden mellan 2015 och 2017 och som fortfarande i januari 2018 inte betalat av denna, visar att 112 stycken tog sitt liv. Slutsatsen är att självmord bland de med obetalda skulder är mer än dubbelt som vanligt. Samtidigt fortsätter svenska folkets skulder att öka.

I dagsläget finns omkring 400 000 personer registrerade hos Kronofogden. Många lyckas sanera sina skulder inom ett år, men runt en fjärdedel har fortfarande kvar skulden flera år senare. Sammanlagt ligger svenska folkets skuldberg nu över 100 miljarder kronor.

Yerko Rojas, lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola, har forskat på området.

– Jag är egentligen inte förvånad över att sociala faktorer spelar roll. Men jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi har missat det här tidigare och inte tagit tag i frågan förr, säger han till forskning.se.

Den ökade självmordsrisken återstod även då man kontrollerade för kända riskfaktorer som arbetslöshet och psykisk ohälsa.

Stigma

En anledning tror forskare kan vara att skuldsatta upplever ett stort stigma. Enligt Rojas råder en stark moralism i Sverige kring att inte betala sina skulder och man förväntas göra rätt för sig. Han anser samtidigt att det saknas förståelse för hur skuldsättning är kopplat till samhälleliga faktorer och oförväntade skeenden i livet.

I juni 2023 presenterades den statliga överskuldsättningsutredningen med syfte att titta på åtgärder för att få skuldsatta att minska sina skulder, något som Cecilia Hegethorn Mogensen, tillförordnad rikskronofogde, välkomnar.

– Vår målsättning är att så få som möjligt ska komma till oss, att de som gör det bara ska göra det en gång – och att de ska bli kvar så kort tid som möjligt.