Ny finsk forskning pekar på att vindkraftverk har en betydande och negativ effekt på djurlivet i närområdet. Många arter flyttar upp till fem kilometer när vindkraftverk sätts upp nära deras livsmiljöer.

Det är inte bara människor som vindkraftverk i grannskapet blir problematiskt för. En ny finsk studie visar att vindkraftverk också kan få negativa konsekvenser för djurens livsmiljöer. Särskilt fåglar och däggdjur verkar undvika vindkraftverken.

Studien är utförd av det finska naturforskningsinstitutet LUKE som använt siffror från 84 studier i 22 länder. I de studerade fallen flyttade 63 procent av fåglarna, 72 procent av fladdermössen och 67 procent av landdäggdjuren längre bort från vindkraftverken.

LÄS ÄVEN: Vattenfall kräver mer vindkraft

De studier som forskarna använde tittade på konsekvenser som populationsminskning, förändringar i parningsbeteende hos fåglar, minskad reproduktion och högre dödlighet bland ungarna.

”När sådana förändringar observerades i närheten av vindkraftverk benämndes observationen som den så kallade förskjutningseffekten”, säger professor Anne Tolvanen, som lett studien, i det finska forskningsinstitutets pressmeddelande.

Planera placeringen bättre

Utifrån studien uppmuntrar finländarna de företag som planerar vindkraftsprojekt att använda den senaste forskningsöversikten som hjälp vid planering av placeringen av nya vindkraftverk. På så sätt går det att minimera påverkan på miljön och djurens livsmiljöer.

Finlands naturforskningsinstitut rapporterar också att den första studien nu kommer att följas upp där vindkraftens påverkan på varg, ren och kungsörn ska undersökas.

LÄS ÄVEN: Vindkraften en ekonomisk totalflopp: ”Lönsamheten obefintlig”