Vindkraft saluförs som det klimat och miljövänliga energialternativet. Men uppgifterna hopas om att det är en sanning med stor modifikation. Nu kommer en ny studie som utöver vad som tidigare är känt indikerar att vindkraft är förenat med föroreningar i form av höga halter av farliga ämnen runt vindkraftparkerna.

Den ännu inte publicerade studien höll på att inte se dagens ljus. Starka såväl politiska som ekonomiska krafter vill inte att bilden av vindkraften som det miljö- och klimatvänliga alternativet att producera el solkas av ytterligare negativ publicitet.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Flera tidigare miljöbrister hos kollapsade vindkraftverket

Därför utövades påtryckningar så att finansieringen av studien drogs in. Forskarna vid Göteborgs och Linköpings universitet lyckades emellertid hitta pengar på annat håll och nu är studien klar. Och innehållet skvallrar om varför vissa varit beredda att gå långt för att stoppa den.

Listan över vindkraftens nackdelar lång

Tidigare har rapporterats om skador på djurlivet;. fåglar – däribland fridlysta örnar – halshuggs av rotorbladen. Det marina livet störs av de havsplacerade vindsnurrorna.

Utslitna rotorblad kan inte återvinnas och samlas på stora skrotupplag utan att någon vet hur de ska tas omhand. Natur- och rekreationsvärden spolieras i vindkraftsparkernas omgivning så att turistnäringen drabbas och andra friluftsaktiviteter inte kan utövas.

Närmiljön förstörs för boende av vindsnurrornas oljud. De som försöker flytta ifrån märker att marknadsvärdet på deras hus sjunkit drastiskt. Och så vidare.

Till detta kommer att vindkraftverken har låg tillförlitlighet och bara producerar el när det blåser. När det blåser för mycket producerar de i stället för mycket el, vilket också är ett problem och vindkraftsaktörerna erbjuds då skattepengar för att stänga av snurror. Att lagra vindkraftsproducerad el är idag och inom överskådlig framtid inte möjligt.

Nu utökas listan med förgiftning av flora och fauna

Den nya studien adderar nya nackdelar till listan. De är dessutom av obekväm art, då det handlar om nedsmutsning och förgiftning av naturen på land och i vattendrag, föroreningar som kan leta sig vidare i näringskedjorna till djur och människor.

Fynden är så allvarliga och många att forskarna bakom studien ställer sig frågan varför det här inte har undersökts tidigare. Svaret kan finnas i att vare sig vindkraftsindustrin eller den gröna politiska rörelsens olika aktörer velat ta reda på hur det förhåller sig.

Forskarna har kunnat konstatera att farliga partiklar från vindsnurrornas rotorblad sannolikt är ett miljöproblem som andra forskare och myndigheter valt att underskatta. Helen Karlsson är adjungerad biträdande professor i arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitet och en av initiativtagarna till studien

Hon berättar att hon började intressera sig för frågan om erosion från vindkraftverkens rotorblad då hon upptäckte att det fanns diskrepanser mellan vindkraftsbranschens siffor och andra beräkningar. Initialt trodde hon och hennes kollegor inte att de skulle hitta så mycket fragment från rotorblad som man faktiskt sedan gjorde.

Naturvårdsverket försökte stoppa kritiska studien

Naturvårdsverket är en myndighet som officiellt ska vara oväldig men ofta agerar som part i klimat- och miljörelaterade politiska debatter. Man är tydligt pro vindkraft och rapporterar därefter. Man har delat ut mycket pengar till forskningsprojekt som stödjer myndighetens linje men på ansökan om pengar till den nu aktuella och potentiellt obekväma studien blev det blankt avslag på och man försökte även misskreditera de på området välrenommerade forskarna som oseriösa.

På myndighetens webbplats kan man i det aktuella sammanhanget läsa att de ”fåtal mätningar och vetenskapliga studier som finns, visar inte att vindkraftverk skulle vara en viktig källa till utsläpp av mikroplast”. Samtidigt som formuleringen ska uppfattas som lugnande utgör den vid långsammare läsning ett erkännande både av att nästan inga studier har gjorts och att man inte alls vet hur stora utsläppen är.

Vid sidan av Helen Karlsson ingår även fysikern Karin Mattsson och professor Joachim Sturve i forskarteamet. Båda är verksamma vid Göteborgs universitet.

Mer gifter och mikroplaster än väntat

Trion säger sig vara överraskad över hur stora mängder erosionsfragment man hittade när man undersökte området kring en av Sveriges största vindkraftparker. Det går stick i stäv med hittills tillgänglig information, vilket forskarna finner märkligt och ger myndigheterna underkänt för i beaktande av hur stor budget vindkraftsforskningen haft att röra sig med.

LÄS ÄVEN: Tusentals liter olja läckte ut när vindkraftverk kollapsade

Forskartrion har hittat inte mindre än ett 50-tal olika kemikalier i de partiklar man samlat in i mark, vatten och växter kring den stora vindkraftparken. Sannolikheten är hög för att de härrör från vindsnurrorna och det behöver beläggas bättre menar forskarna, mot bakgrund av den aggressiva ytterligare utbyggnad av vindkraften som planeras.

Obekväm vindkraftsstudie undertrycktes

Det här är uppgifter och farhågor som klimatrörelsen inte vill ska nå ut till gemene man. Man kämpar redan med tilltagande vindkraftsskepsis bland väljarna och ökar den ytterligare kan det vid valurnorna utmynna i att energipolitiken läggs om ytterligare. Redan den nu sittande Tidöregeringen har ändrat balansen i energimixen genom att öppna för återsatsning på kärnkraft.

Inom klimatrörelsen finns flera tidigare exempel på när man försökt undertrycka forskningsresultat som inte blivit de man hoppats på. En studie 2017 som påvisade stora störningar i rennäringen genom att renar flyr områden med vindsnurror valde den gröna organisationen Vindval att låsa in i stället för att publicera. Den läckte så småningom ändå ut efter en JO-anmälan. Fler exempel finns.

Vill göra uppföljande fördjupande studie

Forskarna bakom den nu aktuella studien om giftiga och farliga utsläpp från vindkraftverk, uppger att man vill följa upp den med fördjupade analyser för att fastställa hur stort miljöproblem det är fråga om. Naturvårdsverket tog 2019 fram en rapport om utsläpp av mikroplast i naturen. Man valde att titta på en rad potentiella källor men avstod från att titta på huruvida vindkraftparker kan vara en sådan.

Det förbiseendet har myndigheten fått kritik för bland annat av Madeleine Staaf Kura, eldsjäl i föreningen Motvind Sverige som organiserar de allt fler svenskar som tröttnat på att land och vatten fylls med allt större och tätare placerade volymer av propellrar på pelare.

Staaf har föreslagit att alla rotorblad ska vägas när de är nya och sedan igen när de är uttjänta. Det skulle ge en tämligen god uppskattning av hur mycket material som lossnat och nötts bort och hamnat i miljön. Uppmaningen har hittills varit för döva öron.

Förbjudna giftämnen i rotorbladen

Vikten av att ta reda på detta förstärks av att man i vissa rotorblad, företrädesvis av äldre modell hittat numera förbjudna hormonstörande PFAS-ämnen. Stora mängder av den sortens rotorblad ligger upplagrade på olika platser och väntar på att problemet med hur de riskfritt ska kunna destrueras ska lösas. Giftig bisfenol A är ett annat ämne som hittats i rotorblad även om det inte rör sig om jättestora mängder.

På Kemikalieinspektionen erkänner man att det finns stora kunskapsluckor beträffande vilka och hur stora mängder farliga ämnen som finns i vindkraftrotorblad och hur mycket av detta som hamnar i naturen och näringskedjorna. Man väljer dock att tro att det inte utgör något stort problem hellre än att tillämpa försiktighetsprincipen och avråda från ytterligare massiv utbyggnad av vindkraft innan man vet mer.

Har du missat Samnytts dokumentär om vindkraften? Se del 1 nedan: