Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp & Aje Carlbom
Foto: Försvarshögskolan / faksimil Youtube

Inrikes

Studieförbundens verksamhet ”ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner ”

Publicerad 1/10/2021
Annons

I en debattartikel i Altinget konstateras att studieförbundens verksamhet är ett gigantiskt fuskbygge. Författarna hävdar att även högsta ledningen är fullt medvetna om svindleriet och istället för att åtgärda problemen aktivt arbetar med mörkläggning.

I den senaste årsredovisningen från Folkbildningsrådet framgår att: ”De tio studieförbunden arrangerade 241 800 studiecirklar med 1,5 miljoner grupprapporterade deltagare”. Debattartikelns författare kallar siffrorna för propagandasiffror.

De jämför med siffror Studieförbundens ledning själva tidigare uppgivit i Altinget. Där skrev ledningen att: ”Vi är tio studieförbund i Sverige. Tillsammans bedriver vi folkbildning för en miljon deltagare per år i landets samtliga kommuner”.

LÄS ÄVEN: Folkbildningsbedrägeri i Malmö – miljontals skattekronor till studiecirklar som aldrig ägt rum

Ett slutet system utan insyn

Differensen i uppgifterna är på en halv miljon deltagare. Vad den verkliga siffran är går inte att ta reda på. ”Sanningen är att ingen vet då det bygger på ett slutet system utan insyn där självkontroll råder”, skriver artikelförfattarna.

Det är tre tunga namn som kommer med den hårda domen över studieförbunden; Peder Hyllengren, Analytiker vid Institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap på Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan och expert på terrorism samt Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö universitet.

LÄS ÄVEN: Regeringen försvarar att kommun låter Ibn Rushd-topp tvinga på elever ”antirasistisk” kurs

Systematiskt fusk mörkas

Enligt källor inom studieförbunden är det ett välkänt faktum att systematiskt fusk inom och mellan förbunden pågår. Något som även uppges vara känt på högsta nivå.

Istället för att åtgärda problemen konstateras att de som idag styr snarare mörkar dem. De påstås vara mer intresserade av att lobba för ökade resurser, det vill säga mer skattemedel att spendera, och att bevara självgranskningen än att värna om skattebetalarna genom en välfungerande och transparent folkbildningsverksamhet.

LÄS ÄVEN: Malmö skänkte hundratusentals kronor till inställd Eid-festival

Att den ansvariga ministern, Anna Ekström (S), samt riksdagens övriga politiker ”kontinuerligt låter sig duperas av lögner är en gåta”, skriver granskarna. Huruvida man tror att det rör sig om korruption framgår inte.

Däremot framhålls att studieförbunden i samverkan lobbar om utökat ekonomiskt stöd samt att nätverket sträcker sig via personkopplingar till olika statssekreterare inom statsrådsberedningen.

LÄS ÄVEN: SD stoppade bidrag till islamistiskt förbund: ”Ska inte ha en enda krona”

Ibn Rushd tilläts utreda sig själva

Radikalmuslimska Ibn Rushd lyfts fram som exempel. Beträffande dem påpekas att förbundet ofta använder sig av samarbetspartners som är ”synnerligen olämpliga” ur demokratisynpunkt.

Förbundet har tidigare visats ha kopplingar till Muslimska brödraskapet och har bland annat spridit antisemitisk litteratur vid arabiska bokmässan i Malmö, något som Samnytt tidigare skrivit om.

LÄS ÄVEN: SD Sandviken kräver stopp för samarbete med terrorkopplat muslimskt studieförbund

I somras var kritiken mot både Folkbildningsrådet och studieförbundet Ibn Rushd omfattande. Åtgärderna som vidtogs blev dock inte mer än ”ett spel för galleriet”, menar artikelförfattarna.

Ibn Rushd tilläts nämligen utreda sig själva. När de sedermera friade sig på alla punkter nöjde sig Folkbildningsrådet med detta.

LÄS ÄVEN: Efter idogt arbete från SD: Islamistiska Ibn Rushd blir av med bidrag i Göteborg

Kräver att det “ruttna” folkbildningssystemet görs om i grunden

Att tillåta självgranskning ”är som klippt och skuret för korruption vilket också utnyttjas i stor skala av både islamister, ekonomiska fifflare och inte minst – studieförbunden i stort”, skriver granskarna. Samtidigt påpekas att det normala vid all annan myndighetsutövning är revision och att externa granskare utvärderar hur skattemedel används.

Artikelförfattarna manar till politisk handlingskraft för att stoppa förskingringen av skattemedel och att det “ruttna” folkbildningssystemet görs om i grunden.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons