Svårt anordna SFI på distans för analfabeter
Genrebild. Foto: Hasina Sadia.

Mycket undervisning sker idag på distans via dator och Internet, detta i syfte att minska smittspridningen av corona. Det gäller även Svenska för invandrare, SFI. Här har man dock stött på problem. Många migranter är analfabeter och har aldrig sett en dator tidigare. De saknar även Internet. Det rapporterar SVT.

Tanken är att SFI-eleverna ska låna en bärbar dator och delta i undervisningen hemifrån. Metoden visar sig nu fungera dåligt för migranter från underutvecklade länder som inte kan läsa eller skriva ens på sitt eget språk, inte vet hur en dator fungerar och saknar Internet-abonnemang.

På vissa håll, som i Norrköping, består flera SFI-klasser nästan helt av den här sortens elever. Nu tvingas man i stället dela upp klasserna i mindre grupper och hålla undervisning i klassrum på vanligt sätt. Genom att bara släppa in tre elever åt gången hoppas man minimera risken för smittspridning.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!