studenthandla
Inrikes

Svårt för studenter att äta hälsosamt när matpriserna ökar

Publicerad 6/27/2022
Annons

Med en rekordhög inflation i Sverige blir pengarna i praktiken värda allt mindre. För studenter som redan levt med en begränsad ekonomi har det börjat märkas av ordentligt. Bra mat väljs bort på grund av att studenterna helt enkelt inte har råd.

Bidraget och lånet från CSN kan ge 11 088 kronor per månad. Det är också summan som många studenter lever på. Men när köpkraften minskar i takt med att inflationen ökar blir det svårt att navigera i mataffären.

– Det gör ju att man får prioritera annat. Det viktigaste är ju trots allt mat och hyran, säger Lundastudenten Axel Ahlin till SVT som följt med honom på en mathandlingstur.

LÄS ÄVEN: Inflationen fortsätter stiga – över sju procent i maj

Inte råd att äta fisk

Fisk är känt för att bidra med nyttiga fetter till kroppen – som gör oss högpresterande och benägna att ta in mer kunskap.

För en student som ska ta in stora mängder ny kunskap kan det därför vara en bra idé att äta fisk 2-3 gånger i veckan precis som Livsmedelsverket rekommenderar. Men Axel Ahlin har inte köpt fisk på flera månader – på grund av det höga priset till följd av inflationen.

– Jag har inte köpt fisk på nästan ett halvår, säger han.

LÄS ÄVEN: Inflationen kostar svenska folket en månadslön

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons