Det råder stor oro i trafikskolebranschen då kriminella nätverk hittat en ny lukrativ verksamhet i svarta trafikskolor där man främst riktar sig till migranter som inte talar svenska. Samtidigt hotar man de lagliga konkurrenterna.

Nyligen föll den hittills enda domen mot en svart trafikskola vars verksamhet pågått i sju års tid. En man i Karlstad dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt bokföringsbrott.

Samtidigt som alltfler försöker fuska sig till ett körkort ökar också antalet svarta trafikskolor där man tjänar grova pengar på framför allt nyanlända migranter. Det är också denna grupp som oftast åker fast för fusk.

LÄS ÄVEN: Svarta trafikskolor ökar lavinartat: ”många nyanlända som behöver körkort”

De svarta trafikskolorna gör det också allt svårare för de lagliga och seriösa skolorna att gå runt ekonomiskt.

Berättigad oro

Enligt chefsåklagare Stefan Lundberg vid Ekobrottsmyndigheten finns det en oro i branschen för vad som nu pågår.

– Det finns en berättigat stor oro i branschen. Seriösa skolor får däcken avskruvade, säger Lundberg till SVT Nyheter.

2018 skedde ett bombdåd mot en laglig trafikskola i Malmö, något Lundberg tror kan kopplas till andra svarta trafikskolor.

– Vi har ju sett att det är kriminella nätverk, de sysslar ju med allsköns brottslighet som man kan tjäna pengar på. Det är så enormt mycket pengar att tjäna på det här, säger han.

LÄS ÄVEN: Kraftig detonation i Malmö under natten var bombdåd mot trafikskola

Sedan tre år tillbaka arbetar Trafikverket, Skatteverket, Transportstyrelsen, Ekobrottsmyndigheten och Polisen tillsammans för att få fatt på den illegala verksamheten.