Sveriges tidigare Rysslandsambassadör Sven Hirdman pekas i Expressen ut som en före detta toppdiplomat som Ryssland planerar använda i en påverkansoperation. Hirdman skakar på huvudet åt anklagelserna.
– Jag vill inte hålla på med sådant där tjafs, säger han till Samnytt.

Expressen skriver om något som kallas ”Baltiska plattformen” – ett ryskt projekt för miljön i Östersjön som syftar till att bryta landets isolering från västvärlden. Alltihop en påverkansoperation orkestrerad från Kreml, heter det.

Tidningen påstår sig även ha fått ta del av en lista med namn på personer som Ryssland vill utnyttja för den kampanjen. Sven Hirdman, Sveriges tidigare Rysslandsambassadör, uppges vara en av dem.

Hånas i sociala medier

I så kallade Nafo-kretsar är det många som hävdar att Hirdman är pro-rysk. En av de mer framträdande i den miljön är konspiracisten och bloggaren Lars Wilderäng. ”Jag är helt chockad”, skriver han sarkastiskt på Twitter som kommentar till Expressens utpekande.

När Samnytt ringer upp Hirdman tillbakavisar han Expressens påståenden. Han har ingen kännedom om det ryska projektet.

LÄS MER: L-riksdagsman pekar ut svensk ex-ambassadör som rysk spion – ”Idiotiskt löjligt”

– Att folk utomlands nämner mitt namn, vad ska jag göra åt det? frågar han.

– Jag har inte haft med saken att göra.

Den 83-årige ex-ambassadören påpekar att han inte håller på med sociala medier och säger att han inte hört talas om Lars Wilderäng.

– Jag har ingen aning om vem det är. Yttrar han sig om det här projektet? utbrister han undrande.

Rysk vänskapsorden

Hirdman har tidigare belönats med ryska Vänskapsorden för att ha utvecklat de rysk-svenska relationerna. Något Expressen antyder är besvärande för den tidigare ambassadören.

– Jag vill inte hålla på med sådant där tjafs, suckar Hirdman angående att utmärkelsen nämns.

– Jag fick den när jag var ambassadör. Det är ett fåtal ambassadörer som fått den. Det är inget konstigt med det. Jag har varit ambassadör i Ryssland i tio år.

Påpekas bör att flera inflytelserika västerlänningarna fått Vänskapsorden. FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon, Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde och finska socialdemokraternas tidigare partiledare Eero Heinäluoma är några av dem.

”Inte konstigt”

Sven Hirdman säger också att det inte är någon större nyhet att Ryssland söker samarbete med de andra länderna runt Östersjön.

– Vi hade ett mycket utvecklat Östersjösamarbete inom Östersjöstaternas råd, och så har man kört bort Ryssland från det samarbetet. Göran Persson var mycket engagerad i just Östersjösamarbetet, påpekar han.

LÄS OCKSÅ: EXKLUSIVT: Han är ”ryske agenten” som påstås sno fartkameror åt Putin

– Det är inte konstigt om ett ryskt universitet, eller ryska forskare, tycker att det vore bra om vi kunde få igång ett Östersjösamarbete igen. Sedan kan det vara några i Kreml som också tycker att det är bra, för då kan de visa att de är fredssinnade och folk kan börja tycka om dem igen.

– Det är inte konstigt om några akademiker i Ryssland håller på med ett sådant projekt, men jag har inget med det att göra, förtydligar han än en gång.

Arktiska rådet

Sven Hirdman menar också att om Ryssland vill bryta sin isolering, så har de ett annat geografiskt fokus än Östersjön: Arktis. I synnerhet genom Nordiska rådet, där Sverige, Norge, USA, Kanada, Danmark och Ryssland är medlemmar.

Nästa månad tar Norge över ordförandeskapet, och norrmännen har gjort klart att de gärna vill samarbeta med Ryssland, trots kriget i Ukraina. Den norska regeringen har särskilt påpekat att Ryssland vare sig lämnat eller uteslutits från rådet.

– Nu säger den norske statsministern Störe att det här med Arktis är så viktigt, så vi måste ändå ha kontakt med ryssarna i Arktiska rådet, säger Hirdman.

– För närvarande är Arktis mer aktuellt för Ryssland än Östersjön, och där har Ryssland ett större strategiskt intresse. Intresset är främst ekonomiskt. Gasen och oljan som finns där uppe, säger Sven Hirdman.

LÄS ÄVEN: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige