malaysia-kampanj-feature

Joachim Bergström och Anwar Ibrahim. Facebook/Malaysias regering

InrikesUtrikes

Svensk ambassadör välkomnar muslimsk kampanj i Sverige

Publicerad 3/8/2023
Annons

Malaysia skickar 20 000 koraner till Sverige i en kampanj för att ”upplysa” svenskarna och få dem att ”bättre förstå” islam. Det berättar landets premiärminister Anwar Ibrahim. Initiativet välkomnas av Sveriges ambassadör i Malaysia Joachim Bergström.
– Jag gläds personligen, säger han.

Den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans koranbränningar har rört upp starka känslor i den muslimska världen. Malaysia, ett land där nästan två tredjedelar är muslimer, är inget undantag.

Hundratals malaysier har deltagit i protester, inte minst utanför den svenska ambassaden i Kuala Lumpur.

Skickar 20 000 koraner

Nu har Malaysias regering beslutat avsätta motsvarande nästan 24 miljoner kronor på en kampanj. Bland annat skickas 20 000 koraner till Sverige. Syftet är att få svenskarna att bli mer välvilligt inställda till islam genom att fler läser koranen.

– Varför detta kommit att bli en konfliktfråga är för att de som är emot islam aldrig läst den heliga boken, säger landets premiärminister Anwar Ibrahim enligt Benar News.

– Vi behöver gå tillbaka till texten eller åtminstone översättningen för att rädda och upplysa andra om religionens djupare mening.

Reaktionerna bland malaysierna är blandade. Många tycker att pengarna istället borde ha använts för att hjälpa fattiga i det egna landet, och att svenskarna kan läsa koranen gratis på internet om de vill det.

Välkomnas av svensk ambassadör

Initiativet att skicka koraner till Sverige välkomnas av Sveriges ambassadör i Malaysia, Joachim Bergström.

– Jag gläds personligen över att koranen, denna globalt viktiga skrift, görs mer tillgänglig i mitt hemland och i Europa, säger han i en kommentar.

– Jag äger till och med själv flera exemplar. Jag har ägnat flera år av mitt liv till att bo och arbeta i muslimska länder – inklusive som Sveriges särskilda sändebud för att bekämpa islamofobi mellan 2016 och 2021.

Joachim Bergström utsågs 2016 till regeringens särskilda sändebud mot antisemitism och islamofobi av dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S). Beslutet kritiserades av kristna i Sverige.

”Men varför inkluderas inte världens mest förföljda grupp – de kristna – i sändebudets ansvarsområde?”, frågade sig en gästledare i Svenska dagbladet.

”Judarna styr världen”

Religionen och i synnerhet islam har sedan 80-talet fått en allt mer central roll i Malaysia. Politiker har inte väntat med att dra nytta av återsakraliseringen genom utspel som de hoppas tilltalar de allt mer dogmatiska väljarna.

Malaysias nuvarande vänsterislamistiska regering tillträdde i november förra året. Mahathir Mohamad, en tidigare premiärminister och ledare av vänsterblocket, gjorde för tjugo år sedan utspel om judar som väckte stor internationell uppmärksamhet då.

– Vi är faktiskt väldigt starka: 1,3 miljarder människor kan helt enkelt inte utraderas. Européerna dödade sex av tolv miljoner judar, men idag styr judarna världen via proxy. De får andra att slåss och dödas för dem, sade han.

– De uppfann socialism, kommunism, mänskliga rättigheter och demokrati så att förfölja dem skulle framstå som fel, så att de kan åtnjuta samma rättigheter som andra. Med detta har de nu tagit kontroll över världens mäktigaste länder, och denna lilla grupp har blivit en världsmakt.

Utspelet, som gjordes under en stor nationell muslimsk konferens, fick USA:s dåvarande president George W. Bush att offentligt läxa upp den malaysiske regeringschefen, rapporterade CNN. Malaysias utrikesminister menade att talet handlade om att inspirera muslimer till att göra som judarna gör.

Beslagtog biblar

Och för tio år sedan svepte kristendomsfientliga vindar över Malaysia. De islamska myndigheterna i landet beslagtog biblar för att de använde samma ord för Gud, Allah, som landets muslimer använder. I många arabiska och arabiskinfluerade språk, exempelvis på Malta, är ”Allah” det ord som används för Gud.

Ett domstolsbeslut från 2010 hade gett katoliker rätt att använda ordet ”Allah”, trots det ingrep myndigheterna och beslagtog biblar som ansågs stå i konflikt med den muslimska läran. Politisk turbulens och ett stundande val, där de då regerande högerislamisterna lovade ”garantera islam” som statsreligion, pekades ut som huvudanledning till de kristendomsfientliga aktionerna.

Hatet mot landets kristna kulminerade med attacker mot kyrkor och muslimska extremister bjöd in till bibelbrännarfestival för att ”lära de kristna en läxa”. Delstatsmyndigheter oroade sig för att det interreligiösa våldet skulle eskalera, och polis beordrades ingripa.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
967Här flyger amerikanska kärnvapenbombaren över Sverige
Annons
Annons