aysha jones tv4

Faksimil TV4

Inrikes

Svensk BLM-ledare lagar recept ur ’antirasistisk’ kokbok i TV4

Publicerad 11/3/2021
Annons

På tisdagsmorgonen hade TV4 bjudit in Aysha Jones till morgonsoffan för att bland annat laga mat. Där gjorde hon även reklam för sin kokbok.

Som liten ska Aysha Jones ha blivit utsatt för systematiska trakasserier och rasistiska utfall, bland annat genom att få köttbullar kastade på sig i skolmatsalen.

2020 grundade Jones den svenska grenen av den vänsterextrema och rasidentitära rörelsen Black Lives Matter och 2019 släppte hon en så kallad antirasistisk kokbok. I denna har hon blandat västafrikanskt och svenskt.

Faksimil TV4

Samnytt har uppmärksammat Jones, hennes bok och krets av vänner – som bland annat inkluderar afghanledaren Fatima Khawari – tidigare.

LÄS ÄVEN: Influencer släpper ’antirasistisk’ kokbok

Uppmärksamheten för BLM i fjol ska ha varit traumatisk för henne.

– För de jag har talat med, och det är många, så har det varit bitterljuvt. Många blev extremt trötta på att se och höra om all rasism. För gemene hen var det här något nytt men vi som är svarta har levt med utsattheten hela livet och det blev omöjligt att undkomma den nu när det var överallt. Alla nyheter, alla rum. Överallt såg man svarta kroppar som utsattes för en rad olika rasistiska påhopp. Mord. Hemska mord. Och vi hade ingenstans att ta skydd från alla intryck så många kände sig dränerade. Emotionellt och fysiskt, sa Jones i en intervju tidigare i år.

SD-koppling

I början av året ville hon inte riskera bli utsedd till årets stockholmare då en av de andra nominerade personerna hade ”SD-koppling” –  ordningsvakten Jeanette Höglund som företräder organisationen Vid din sida som samlar in pengar till behövande svenska pensionärer. Höglund vann sedermera utmärkelsen.

LÄS ÄVEN: Jeanette Höglund framröstad som årets stockholmare – hjälper hemlösa äldre svenskar

– Jag är enormt ärad av att ha blivit nominerad till årets stockholmare, det är ett otroligt fint hedersomnämnande. Men som svart i Sverige mår jag illa av att public service som ska vara för alla återigen visar sig inte vara för min svarta, svenska kropp, sa Jones i ett uttalande på sin Facebooksida.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons