En 67-årig kvinna har dömts av Eskilstuna tingsrätt till att betala skadestånd till ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg efter att hon delat inlägg av journalisten Joakim Lamotte, där Åberg pekas ut som djurplågare.

Domstolen ifrågasätter inte sanningshalten i påståendet – Tomas Åberg utreddes för några år sedan för omfattande djurplågeri och belades då med djurhållningsförbud, något som Samhällsnytt och Sydnärkenytt rapporterat om tidigare. Istället hävdar rätten att det inte finns någon ”generell rätt att säga sanningen” och att ”uppgifterna går utöver även vad så kallade offentliga personer kan anses behöva tåla”.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren lät sina djur svälta ihjäl – hyllas nu som antirasistisk hjälte av Agria Djurförsäkring

Avslöjandet om Åberg plockades upp av Lamotte, som skrev om fallet på Facebook. Det ledde till att den utpekade djurplågaren Tomas Åberg började stämma personer som delat inlägget för förtal. Senast i raden är alltså en 67-årig kvinna i Eskilstuna.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren Tomas Åberg mystiskt försvunnen från Aftonbladets ”Svenska Hjältar” efter avslöjanden om djurplågeri

Sanningen oväsentlig hävdar domstolen

Trots att uppgifterna i Lamottes inlägg är sanna dömdes kvinnan att betala 5000 kronor i skadestånd till Åberg. ”Ett förtalsbrott är begånget i princip oberoende av om de lämnade uppgifterna är sanna eller inte. Det finns alltså ingen generell rätt att säga sanningen”, står det i domen, skriver Fria Tider.

Utöver Lamottes inlägg stämdes kvinnan även för att ha delat artiklar från både Nya Tider och Samhällsnytt. I och med att de båda nättidningarna, till skillnad från Lamotte, har utgivningsbevis och ansvariga utgivare ogillar tingsrätten dessa stämningar. ”I vissa fall, som t ex vid nyhetsförmedling om offentliga personer, kan det emellertid vara försvarligt att lämna sanna uppgifter”, står det i domen.

LÄS ÄVEN: SVT hjälper Näthatsgranskaren tysta invandringskritiker på Facebook

Drar in miljonbelopp i statliga bidrag

Sedan Tomas Åberg bytte namn från Tomas Bergström och sadlade om till att jaga människor för åsiktsbrottet Hets mot folkgrupp har han fått miljonbelopp i statliga bidrag. Näthatsgranskaren kartlägger och polisanmäler främst pensionärer som vädrat sina åsikter i sociala medier. Enligt egen uppgift blev 2019 ett rekordår med 1400-1500 anmälningar.

Den nu dömda kvinnan, som är aktiv i partiet Medborgerlig samling, företräddes i rätten av partiledare Ilan Sadé. Domen har undertecknats av domare Samuel Hägg.

authorimage