En 59-årig svensk man begärs häktad för att i tisdags ha skjutit en kvinna i 30-årsåldern på en spårvagn i Göteborg. Det framgår av handlingar från domstolen som Samnytt tagit del av.

Den misstänkte mannen är tidigare dömd för flera brott, är känd av polisen, lever på bidrag och har inte haft något jobb sedan 2004. Enligt handlingar som Samnytt tagit del av har han tidigare haft ett alkoholmissbruk, och det finns ”frågetecken” kring hans nuvarande alkoholkonsumtion.

LÄS MER: Kvinna skjuten på spårvagn – man gripen

Stal tequila

59-åringen har de senaste åren dömts för bland annat misshandel, snatteri och skadegörelse. För tre år sedan åkte han fast för ringa stöld när han kraftigt berusad försökte stjäla med sig en flaska Sierra Tequila från en av Systembolagets butiker i Göteborg.

Mannen nekade i förhör till brott eftersom han aldrig lyckades få med sig flaskan innan väktare ingrep.

– Nej, jag hann ju inte ta den ur butiken. Jag hade tänkt ta den, fast jag gick inte in för att ta den. Tanken att ta flaskan dök upp inne i butiken, löd förklaringen.

Åklagaren: En olycka

59-åringen begärs häktad för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. Åklagaren tror inte att han hade för avsikt att skjuta kvinnan på spårvagnen.

– Utredningen visar att det inte verkar röra sig om ett avsiktligt våldsbrott riktat mot brottsoffret. Av det skälet är gärningen i den delen nu rubricerad som ett grovt oaktsamhetsbrott, sade kammaråklagare Niklas Högdén i tisdags.

– Grovt vapenbrott är däremot ett brott som kräver uppsåt. Utredningen visar inte på att det finns några kopplingar alls mellan offret och den misstänkte. Några gängkopplingar finns inte heller i ärendet.

59-åringen är född och uppvuxen i Göteborg, är svensk medborgare och har två idag vuxna barn.

LÄS ÄVEN: Åklagarens teori om spårvagnsskjutningen: ”Olyckshändelse”