I en undersökning Novus gjort som tidningen Fokus presenterar framgår att endast tre procent av svenska folket tror att högre krav för vapenlicens skulle hjälpa stävja det skenande skjutvapenvåldet. En stor majoritet tror också att vapnen är insmugglade.

Tidigare i år konstaterade Brottsförebyggande rådet, Brå, att Sverige har Europas högsta dödliga skjutvapenvåld. Åtta av tio dödsskjutningar i Sverige sker i en kriminell miljö i så kallade utsatta områden och kan ofta kopplas till droghandel, kriminella grupperingar och bristande förtroende för polisen. Trots detta har politiker velat strama åt för jägare och legala vapenägare.

LÄS ÄVEN: Brå: Sverige har HÖGST dödligt skjutvapenvåld i hela Europa

Att göra livet surt för de som har sina vapen legalt är dock inget svenska folket anser är en bra idé. I Novus undersökning uppger 77 procent att man tror att vapnen som används i skjutningarna är insmugglade medan endast två procent tror att de är stulna från jägare och tävlingsskyttar och en procent tror att de är köpa lagligt i Sverige.

63 procent tror att ingen av de kriminella skyttarna har vapenlicens, endast en procent tror att många av dem har det och noll procent tror att samtliga har.

På frågan om göra det svårare att få vapenlicens skulle förbättra situationen svarar 32 procent att det skulle ge en mycket liten effekt, 31 procent ingen effekt alls, 28 procent ganska liten effekt och endast två procent ganska stor effekt samt en procent mycket stor effekt.

Realistisk bild

Svenska folket har en rätt realistisk bild, konstaterar Fokus med hänvisning till polisens data.

Novus gjorde undersökningen på eget initiativ.

– Jag fick för mig att kolla detta utifrån tonen från politiken, att man vill försvåra för jägare och tävlingskyttar i syfte att minska brottsligheten. EU:s vapendirektiv handlar ju främst om att försvåra för legala vapenägare, berättar Novus vd Torbjörn Sjöström för Svensk Jakt.

LÄS ÄVEN: Regeringens vapen i omlopp bland kriminella

Även Sjöström anser att svenska folket har en bra bild av läget.

– Som så ofta har svenska folket ganska bra koll på fakta. Man tror inte att det är jägares vapen som är inblandade i skjutningarna utan det är insmugglade vapen och olagligt ombyggda vapen. Att de kriminella inte bryr sig om att följa lagen heller vid vapeninnehav kanske inte är så förvånande, men en viktig påminnelse att svenskarna inte tror det heller, säger Torbjörn Sjöström.

Valfråga

Då lag och ordning rankas som väljarnas näst viktigaste fråga efter sjukvården, och följs av invandring och integration, och det är val om mindre än ett år menar han att det är viktigt för politikerna att förstå hur svenskarna ser på kopplingen legala vapenägare och grov brottslighet.

LÄS ÄVEN: Karl Hedin vann åter i rätten – får tillbaka sina jaktvapen

– Vill man vinna väljarnas förtroende måste man ju utgå från problemet svensken ser. Det gäller att visa att kan man stoppa insmugglingen av vapen och så klart få tag på brottslingarna, och inte fokusera på de legala vapenägarna som nog känner sig misstänkliggjorda i jakten på de grova brottslingarna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till Svensk Jakt.