mask-visir-corona
Inrikes

Svenska företag ställde om för pandemin – blev utan order när staten köpte kinesiskt

Publicerad 8/11/2020
Annons

När pandemin var ett faktum och slog till med full styrka i början av året ställde många svenska företag upp. Man ställde om produktionen för att kunna tillverka skyddsmaterial med akut efterfrågan som visir. Men man fick aldrig några order från staten som efterlyst omställningarna.

Över 50 svenska företag ställde efter myndigheternas larm i våras upp. Ett av dessa företag var Plasticprodukter där man investerade stort för att kunna tillverka tusentals visir i månaden. Någon order kom dock aldrig då staten uppgav att man hade upprättat ”fullständiga, viktiga värdekedjor till Kina”. Detta innebar att man i stället för att förse den svenska marknaden med sina inhemskt producerade produkter fick exportera dem.

På Plasticprodukter är man i dag besvikna.

– Det är tråkigt att inte få vara med och göra den insatsen som vi trodde vi gjorde för Sverige, säger delägaren Anders Tobiasson till Sveriges Radio.

– Vi fick mycket samtal från sjukhus och regioner som uttryckte en desperat önskan om leveranser av alla möjliga skyddsprodukter. Det kunde låta så här ungefär: ”Hur snabbt kan ni få fram 150 visir? Vi behöver dem nu!”

”Anmärkningsvärt”

I dag ska det enligt Svensk industriförening, en arbetsgivarorganisation för små och medelstora företag, finnas stora lager som står oanvända.

– Ja det finns en stor lagerhållning av sjukvårdsmaterial i Sverige i dag som bara står och samlar damm, säger Svensk industriförenings vd Sanna Arnfjorden Wadström.

Hon ser många fördelar med svensk produktion.

– Nu har vi möjlighet att ha det, och ändå gör man så här mot de här bolagen. Jag tycker att det är oerhört anmärkningsvärt.

Många av företagen som ställde upp känner sig i dag svikna.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har avböjt att kommentera.

authorimage

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons