Att hitta en definitiv bot mot cancer har länge stått överst på listan för stora delar av den medicinska forskningen. Ett forskarteam i Uppsala kan nu vara på väg att ta fram ett vaccin mot den fruktade sjukdomen.

Bara i Sverige dör cirka 20 000 personer med en cancerdiagnos och mångfalt fler insjuknar. Att med operationer, cellgifter och strålning behandla cancer har gjort stora framsteg men har ofta svåra biverkningar. Att göra människor immuna mot sjukdomen vore ett paradigmskifte inom medicinen.

Forskaren Sara Mangsbo och hennes kollegor vid Uppsala universitet arbetar tillsammans med ett läkemedelsföretag på att ta fram ett cancervaccin. Sedan tidigare finns immunterapi som fungerar på specifika typer av sjukdomen och som sätts in på tidigare drabbade för att minska risken av återfall, men det Mangsbo hoppas på är att ta fram ett vaccin som ger ett mer universellt immunförsvar.

Cancer beroende av ett särskilt enzym

Den ohämmade celldelning som är hur cancer sprids och växer i kroppen är beroende av ett särskilt enzym, telomeras. Metoden som forskarna i Uppsala arbetar med är att syntetisera detta, föra in det i kroppen och lära immunförsvaret att känna igen och attackera enzymet så snart det dyker upp någonstans i kroppen.

Metoden har visat sig vara effektiv mot ett antal cancerformer, däribland hudcancer, prostatacancer och lungcancer och Mangsbo och hennes team hoppas kunna vidareutveckla den att fungera på det stora flertalet cancerformer.

Man har redan tagit fram en prototyp av ett vaccin som just nu testas på en försöksgrupp. Om det faller väl ut kan ett godkänt vaccin finnas på marknaden redan 2024. Men det kan dröja längre om vaccinet inte fungerar som det ska eller ger biverkningar. Då blir det tillbaka till laboratoriet och forska vidare.

– Jag tror inte att cancer helt kommer att försvinna men vi kanske kommer kunna ha det mer som en kronisk sjukdom i framtiden, säger Mangsbo i en intervju med SVT.

Många kallade att lösa cancerns gåta

Forskargruppen i Uppsala är långt ifrån den enda i världen som vill lösa cancerns gåta. Det finns en enorm medicinsk prestige och även enorma pengar i att lyckas med detta. Mangsbo betonar det mer altruistiska motivet framför att komma först och tjäna pengar. Hon välkomnar fler vacciner på marknaden som kan bidra till att få ned insjuknandet och dödstalen i cancersjukdomarna.

– Vi som arbetar med det här hoppas att det ska komma fler tumörvaccin som kan hjälpa cancerpatienter. Det är en process där man kan lära av varandra.