Svenska forskare har upptäckt ny kraftfull antibiotika
Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå Universitet. Foto: Johan Gunséus

Det har länge varit känt att antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem. Men nu har forskare i Umeå upptäckt en ny sorts antibiotika som ska kunna ta död på envisa bakterier.

Fredrik Almqvist, professor vid Kemiska institutionen vid Umeå universitet, och hans kolleger presenterar den nya antibiotikasorten i en artikel i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Studierna har gjorts vid Umeå universitet här i Sverige och vid Washington university i Saint Louis. Man ser resultatet som viktigt i kampen mot farliga bakterier.

– Vi har forskat flera år och nu har vi lyckats utveckla en ny typ av antibiotika som slår bra på den här sortens bakterier, säger Fredrik Almqvist till SVT.

LÄS ÄVEN: Antibiotikaresistenta bakterier från Mellanöstern hot mot mänskligheten

Kan vara avgörande under cancerbehandlingar

Enligt studierna fungerar den nya antibiotikan bäst tillsammans med andra redan existerande antibiotikasorter, men den är även effektiv allena.

– Antibiotikaresistens är ett världsproblem som inte är löst. Vi hoppas att den här upptäckten kan göra skillnad, säger Almqvist.

Upptäckter likt denna är viktiga för att man i framtiden ska kunna fortsätta med exempelvis cancerbehandlingar som tillfälligt ödelägger patienternas immunförsvar.

Almqvist beskriver upptäckten som ett genombrott och konstaterar att han och hans team nu vill fortsätta att utveckla det hela ännu mer.

LÄS ÄVEN: Antibiotikaresistensen ökar – nu forskas på alligatorer för nya antibiotikum

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!