Svenska kyrkan i Norrbotten lanserar tillsammans med flera andra församlingar i landet en rikstäckande påverkanskampanj för att alla ’ensamkommande’ migranter som saknar asylskäl ska få stanna i Sverige.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur kyrkan engagerar sig aktivistiskt. I mitten av januari hölls bön över hela landet för migranter som befinner sig i asylprocessen. Kyrkans förhoppning var att Gud ska stoppa utvisningarna av nyanlända som saknar asylskäl. Förutom att kalla på Gud har kyrkan även tagit fram en ordlista med kristna begrepp på dari för att förbättra möjligheterna för konvertiter.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan ska stoppa utvisningar av afghaner utan asylskäl med klockringning

Nu är kyrkan återigen på tapeten när nästa påverkansoperation för migranter som lanseras vid söndagens högmässa i Arvidsjaurs kyrka. Statstelevisionen var på plats för att uppmärksamma projektet som går under namnet  ”Håll ihop Sverige – flyktingamnesti för de ensamkommande”.

”En skam för hela Sverige”

Kyrkan kommer att sända en stickad docka bärande ett slöjliknande klädesplagg som budkavle söderut i landet. Med pr-kampanjen kräver kyrkan att migranter som har varit i Sverige i mer än ett år ska få permanenta uppehållstillstånd.

– Behandlingen av de ensamkommande är en skam för hela Sverige, säger arrangören Mats Klockljung till SVT.


Kyrkans docka. Foto: Faksimil SVT

SD-fientlig centerpartist arrangerar

Samhällsnytt har tittat närmare på Mats Klockljung som i intervjun med den skattefinansierade public service-aktören står i Arvidsjaurs kyrka och säljer in påverkanskampanjen. Statstelevisionen nämner ingenstans att han är centerpartistisk politiker och sitter i kommunfullmäktige i Arvidsjaur utan presenterar honom enbart som ”Håll ihop Sverige”.


Vid sidan om Klockljungs arbete i partipolitiken visar en nätgranskning att han är förtjust i SD-fientliga och asylaktivistiska konton i sociala medier.


LÄS ÄVEN: Muslimskt böneutrop i Svenska kyrkan: ”Nyfiken på vad andra övertygelser kan tillföra”