vaxholms församling

Faksimil Facebook

Inrikes

Svenska kyrkan lyser upp kyrka i Pridefärger

Publicerad 8/7/2021
Annons

I ett inlägg på Facebook på torsdagen visar Vaxholms församling i Svenska kyrkan stolt upp hur man firar Pride. Samtidigt arbetar man för att normalisera muslimska böneutrop.

”Svenskakyrkan i Vaxholm stödjer Pride!”, skriver man på torsdagsmorgonen.

Utöver att lysa upp kyrkan i Pridefärgerna flaggar man även med Prideflaggan.

Muslimskt böneutrop i Svenska kyrkan

Medan Svenska kyrkan anammar Priderörelsen upplåter man även plats för muslimska böneutrop. I december 2019 rapporterade Samnytt om hur Korpilombolo kulturförening och fredsrörelsen Vox Pacis anordnade muslimsk bön i Korpilombolo kyrka i Pajala kommun.

– Det här är inte en gudstjänst i vanlig mening utan ett mångfaldsarrangemang, ett kulturellt uttryck för en gemensam önskan om fred, oavsett religiös tillhörighet. Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag. En del kanske uppfattas som kontroversiella, men vi har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan, sa Åke Nordlundh, präst och verksamhetsansvarig i Pajala församling.

Kritik har riktats mot att moskéer är undantagna de lagar och regler beträffande jämställdhet, diskriminering och värdegrund som gäller för exempelvis kristna samfund. Man får exempelvis ägna sig åt könssegregation i sina lokaler, behöver inte tillåta kvinnliga imamer och heller inte stå upp för tolerans mot homosexuella eller andra sexuella minoriteter.

LÄS MER: Muslimskt böneutrop i Svenska kyrkan: ”Nyfiken på vad andra övertygelser kan tillföra”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons