Svenska kyrkan

T.v. New Holland-traktor. T.h Vara kyrka, kyrkoherde. Foto: ChristianSchd/Bengt Oberger

Inrikes

Svenska kyrkan sålde traktor till anställd – fick hundratusentals kronor i rabatt

Publicerad 5/4/2020
Annons

Svenska kyrkan i Västra Götaland avslöjas ha gjort en skumraskaffär med en tidigare medarbetare. Det framgår att privatpersonen har fått köpa en traktor ett par hundratusen kronor billigare än det egentliga marknadsvärdet. Genom att anlita ett företag som bulvan för köpet skulle den verkliga köparen döljas i bokföringen.

Det är kyrkogårdsförvaltningen i Varabygdens församling som avslöjas ha sålt en New Holland-traktor av årsmodell 2006 långt under marknadsvärdet. I affären ingick även lastare, vigplog och sandspridare.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Svenska kyrkans präst misstänks ha smugglat en afghan i resväska

Men affären gick inte rätt till, något som varit mörklagt sedan år 2018 när affären ägde rum. Ryktesvägen har det vid en fikarast i kyrkan i år avslöjats att en bekant till kyrkoledningen och tillika tidigare anställd fått köpa traktorn. När ekonomichefen granskade ryktet visade det sig stämma.

Traktorn som vid tillfället hade ett bokfört marknadsvärde på 350 000 kronor gick till ett kraftigt reducerat pris på endast 110 000 kronor. Det skulle även visa sig ha handlat om ett specialupplägg på affären där den som faktiskt betalade för traktorn inte är den privatperson och tidigare medarbetare som idag äger traktorn.

Använde mellanhand på pappret

I församlingens bokföring framgår det att en maskinfirma i Göteborg har köpt traktorn för 110 000 kronor i en inbytesaffär. Men så är inte fallet. I praktiken skrevs traktorn aldrig över på företaget och den levererades aldrig dit.

Istället hämtades traktorn av den tidigare medarbetaren och kyrkogårdschefen Sven-Åke Högsell och traktorn skrivs över på privatpersonen. Det innebär att maskinfirman endast har agerat som mellanhand i affären.

Ansvarig skyller på ”mycket att göra”

Högsell som är ansvarig för affären erkänner även att han gett köparen vetskap om försäljningen av traktorn. Han rentvår sig genom att skylla på en medarbetare under honom som har förhandlat fram affären. Vidare uppger Högsell att han själv vid tidpunkten ”hade mycket arbete med annat” och därför inte kunde se att priset var lågt.

– Det var en traktor som kändes att den inte passade så bra i organisationen. Just den här hade vi även haft bekymmer med och problem, säger Högsell till SR.

Kyrkohere vill inte polisanmäla

Vid en utredning framgår det att traktorköparen inte längre finns tillgänglig någonstans. Lovisa Carlsson är kyrkoherde i Varabygdens församling och hon bekräftar att köparen och ledningen ”har träffats mycket”.

Men istället för att polisanmäla händelsen kliver Carlsson in och stänger dörren för den möjligheten. Istället funderar hon huruvida Högsell ska få en varning för den kraftigt rabatterade affären eller inte. Vidare ska man ”kanske” se över rutiner.

– Det kanske ska vara andra rutiner som vi måste kolla upp nu, säger Carlsson till SR

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan har tappat nästan 1 miljon medlemmar på tio år

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons