Svenska kyrkan i Varberg. Foto: Kent Pettersson/Svenska kyrkan

Svenska kyrkan skänker 27 000 kronor till vänsterextrem klimatsekt

6.5K Shares

Varbergs församling skänker 27 000 kronor till de vänsterextrema klimataktivisterna Extinction Rebellion och bjuder in två av deras aktivister för att tala för personalen. Gruppens strategi går ut på att skapa uppmärksamhet genom att massarresteras i stora städer runt om i världen, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.

Första advent har passerat och vi närmar oss jul. I dessa tider brukar chefer ge sina anställda julklappar och tacka för året som gått – så också Svenska kyrkan i Varberg. Men julklappen i deras församling ser lite annorlunda ut. Varbergs församling bjuder nämligen till med en hednamission på tema ”klimatet”.

På ett Instagramkonto tillhörande den svenska delen av Extinction Rebellion skrev man i slutet av november att ”Varbergs församling uppskattar vårt arbete och kyrkoherden har beslutat att årets julklapp till personalen blir en gåva till Extinction Rebellion Sverige! Vi är glada och ärade.”

View this post on Instagram

Varbergs församling uppskattar vårt arbete och kyrkoherden har beslutat att årets julklapp till personalen blir en gåva till Extinction Rebellion Sverige! Vi är glada och ärade. Vill du också stödja oss i jul så kan du swisha till 1235652201, märk gåvan med "XR Sverige" • Så här skriver Varbergs församling om saken: ”Varbergs församling försöker göra vad vi kan för klimatet. Gör du samma sak? Kanske har du inflytande över vad din arbetsgivare ska ge sina anställda i julklapp. För även de besluten kan göra skillnad. Låt julklappen bli något som främjar klimatet istället för en sak som tär ännu mer på klimatet. Kyrkoherden i Varbergs församling har beslutat att årets julklapp till personalen blir en gåva till organisationen Extinction Rebellions svenska gren. För att organisationen tydligt arbetar för att bilda opinion för omställning för att motverka och förebygga klimatförändringar. Vad gör du för att främja klimatet? #julklapp” #svenskakyrkan #åretsjulklapp #åretsjulklapp2019

A post shared by Extinction Rebellion Sverige (@extinctionrebellionsv) on

Det är kyrkoherden Fredrik Ivarsson som fattat beslutet. Han bjuder utöver detta in två av XR:s aktivister som ska tala för personalen.

Civil olydnad världen över

Extinction Rebellion sysslar med civil olydnad världen över och har skapat kaos i flera stora städer vilket upprört många. Organisationen har också gett sina aktivister olaglig ”lön” för att delta i de olika aktionerna som lett till oordning på Storbritanniens gator.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellion betalar klimataktivister 400 pund i veckan

Kyrkoherden Fredrik Ivarsson säger till Hallands Nyheter att det inte är tradition att skänka personalens julklapp till organisationer men att han i år ville ge personalen en julklapp som ”värnar jordens framtid”.

– Extinction Rebellion är en tydlig opinionsbildare som vill driva klimatfrågan. Det tycker vi är bra, säger han.

När han får frågan om vad han tycker om den civila olydnaden säger han att det är en del av den demokratiska processen om den används utan våld.

Förutom pengagåvan kommer personalen få en föreläsning av två medlemmar från XR. Personalen uppges inte ha reagerat nämnvärt på julklappen ännu och förslaget om organisationen kom från församlingens miljösamordnare.

Samhällsnytt har försökt nå kyrkoherde Fredrik Ivarsson upprepade gånger utan resultat.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan inviger ny altartavla: HBTQ-paradis ersätter Adam och Eva

6.5K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.