I Stockholm förbereds nu bostäder för en stor del av det 40-tal afghaner som varit anställda vid den svenska ambassaden i Kabul samt deras familjer.

Utöver bostäder med grundutrustning och mat ska man även ordna utbildning för såväl de vuxna som barnen. Sedan är det meningen att det ska gå snabbt till arbete för de vuxna.

Socialborgarråd Jan Jönsson (L) säger till statsradion att Stockholm har en vana att välkomna människor som är på flykt och ett program för mottagande finns redan på plats. Det speciella i det här fallet är att det sker med väldigt kort varsel.

Det var på torsdagen som regeringen meddelade att man kommer försöka ta de 41 lokalanställda i Kabul till Sverige under de närmaste dagarna.

Bostadsbrist

I Stockholm råder stor bostadsbrist men bostäder till afghanerna sägs kunna ordnas fram utan problem.

– Jag är uppriktigt sagt bekymrad över utvecklingen i länet, det finns inga tecken på att situationen för låg- och medelinkomsttagare är på väg att förbättras, sa Henrik Weston, som stod bakom länsstyrelsens årliga rapport om bostadsmarknaden i Stockholms län, tidigare i år.

Även om 14 000 bostäder, varav en större andel hyresrätter, kommer att påbörjas i år uppskattar länsstyrelsen att nivåerna ligger långt under det demografiska bostadsbehovet om 20 000 bostäder per år. Enligt Weston går det heller inte att bygga bort bostadsbristen då nyproducerade bostäder är dyra att köpa och hyra.

Weston pekade ut det befintliga beståndets stora betydelse för bostadsförsörjningen då det är där bostäderna med lägre hyra finns, ”och det gäller att fördela dem till rätt hushåll”. Han vill även se ”en proaktiv bostadsförmedling”.