rosengård-örtagården-is

Mikael Parkvall, CC BY-SA 3.0 / faksimil Youtube

Inrikes

Svenska medborgare aktiva i IS kraftsamling för kalifatets återkomst

Publicerad 5/27/2022
Annons

Att Islamiska statens kalifat föll innebar inte att den muslimska terrorgruppen dog ut eller ens försvagades. I stället har man använt pandemin för att gå under radarn och mobilisera sin kraft för en återkomst, ett arbete där många svenska medborgare sägs vara tongivande. Det säger forskaren Michael Krona.

Michael Krona är expert på IS-propaganda och universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet. På tisdagen deltog han på en konferens i Stockholm anordnad av Center mot våldsbejakande extremism, vilket DN uppmärksammar.

LÄS ÄVEN: Nästan samtliga utredningar mot kvinnliga IS-terrorister i Sverige nedlagda

I åtta år har Krona samlat data från jihadistforum. I dag ska IS och deras supportrar vara aktiva på omkring 100–150 olika plattformar som är mer eller mindre krypterade. Numera sker mycket av propagandan och rekryteringen av nya anhängare i det fördolda samtidigt som gruppen planerar för ”kalifatets” återkomst.

Det man ser nu är en decentraliserad, utspridd gerillakrigföring där man kopplar ihop sin verksamhet med militanta grupper i världen och på så vis skapar förutsättningar för att etablera ett nytt kalifat.

Förbereder nya terrordåd i Europa

Ett ökat europeiskt säkerhetssamarbete har gjort så att aktiva IS-celler i Europa blivit alltmer ovanligt. Samtidigt ser Krona ofta exempel på hur IS försöker återskapa dem för att kunna organisera attacker i Europa igen. I dessa diskussioner ska personer med kopplingar till Sverige förekomma. Dessa har också startat insamlingar till gruppen.

LÄS ÄVEN: Åtta månaders fängelse för Göteborgsbröder som försökte ansluta sig till IS

– Vi glömmer ibland att svenska medborgare ända sedan år 2014 varit väldigt aktiva inte bara i egenproducerad propaganda, utan också utgör en stor del av IS officiella propaganda, sade Michael Krona och exemplifierade med en IS-film från 2013 som var på svenska och vars syfte var att rekrytera fler svenskar.

Stockholm pekas ut som mål

I IS propagandakanaler ska Stockholm då och då dyka upp som ett legitimt mål. Samtidigt har Krona observerat en stor mängd kommunikation på svenska bland IS-supportrar på nätet där man uttrycker stöd för terrorgruppen.

LÄS ÄVEN: Sydsvenskans KRAV: Släpp in IS-terrorister i Sverige

– Budskapen blir allt mer intensiva när det gäller att inspirera ensamagerande gärningsmän som tar saken i egna händer, vilket skedde på Drottninggatan. Det är också detaljerat och handlar inte bara om instruktioner om hur man stjäl och skadar med en lastbil, utan till exempel hur man använder en kniv för att skada en människa så mycket som möjligt, säger Michael Krona.

Värnar fristaden i Sverige

Medan jihadistmiljön är förhållandevis stor i Sverige sker få attentat här, vilket man tror beror på att jihadisterna får stort svängrum i Sverige och åtnjuter en frihet som de värnar om.

– Vi har en aktiv jihadistmiljö både digitalt och fysiskt. Titta till exempel på den salafistiska moskémiljön, där man får mycket utlopp för sina idéer. Kanske minskar det paradoxalt nog antalet attacker, än om man inte skulle få något utlopp för det alls, säger Michael Krona.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons