Kuba

Strandpromenaden i Havanna. Foto Egor Putilov

Inrikes

Svenska skattepengar till unga på glid – på Kuba

Publicerad 4/14/2021
Annons

Organisationen Fryshuset, som startades i Stockholm 1984 som en plats för ungdomar på glid, beviljades nyligen en halv miljon kronor för att arbeta med ungdomar på Kuba.

”Vart går dina skattepengar? Bland annat till unga på glid på Kuba”, skriver slöseriombudsmannen Josefin Utas.

Vad som började som ett projekt för unga på glid i Stockholm på 80-talet har nu alltså expanderat till att omfatta unga på glid även på Kuba finansierat av svenska skattepengar från biståndsmyndigheten Sida. Specifikt ska den halva miljonen gå till en ”förstudie” där ungas situation ska kartläggas och man ska hitta lokala aktörer som arbetar med unga – på Kuba alltså.

Ambitionen är att undersöka möjligheterna till att etablera ett tre år långt projekt, även det sponsrat av Sida, för att minska risken för att unga hamnar i dåliga miljöer och utanförskap.

På Sida menar man att utsatta unga omfattas av ”utvecklingskontexten” på Kuba och att detta rättfärdigar användningen av de svenska skattepengarna:

Sida menar att målgruppen utsatta unga personer är relevant för utvecklingskontexten i Kuba och gör bedömningen att unga har potential till att vara nyckelaktörer till förändring. Möjligheten till erfarenhetsutbyte mellan svenska och kubanska ungdomar anses även vara positivt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
745Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons