Svenska skolor har mycket att lära om åsikts-och yttrandefrihet av min amerikanska hemkommun

Delningar

➤ KRÖNIKA I svenska skolor inskränks yttrandefriheten allt mer för till exempel Sverigedemokrater, svenska patrioter och de som motsätter sig den destruktiva migrationspolitiken och de barbariska kulturer och religionsideologier den bär med sig. Tanken verkar vara att dessa åsikter helt enkelt ska tystas ned. I min hemkommun i USA råder den rakt motsatta inställningen där skolchefen nu officiellt uppmuntrar alla röster och åsikter att göra sig hörda inom ramen för den amerikanska yttrandefriheten och demokratin.

I en demokrati är det naturligtvis viktigt att alla åsikter får framkomma, även de som är obekväma för vänsterliberala politiker, journalister och rektorer. Detta respekteras dock inte i Sverige och i svenska skolor. Vissa skolor förbjuder elever att bära kläder med den svenska flaggan. Som lärare kan man även förlora jobbet om man uttrycker åsikter som inte ligger i linje med den politiskt korrekta åsiktskorridoren. Många vill porta SD och SDU från skolor i samband med valkampanjer. Detta visar att svenska skolor helt enkelt inte begriper och respekterar begrepp som yttrandefrihet och demokrati.

Häromdagen publicerade skolchefen i min amerikanska hemkommun i Vermont ett öppet brev som var mycket glädjande att läsa eftersom det innehåller ett direkt ställningstagande till stöd för elevers och lärares åsikts- och yttrandefrihet i min hemort. Anledningen till detta öppna brev och positiva ställningstagande är att uppmuntra såväl elever som lärare inom kontexten av den allt mer polariserade samhällsdebatten i USA att inte tystas ned, oavsett vilka åsikter man har. Tvärtom, skolchefen klargör att elever och lärare i min hemkommun fortfarande besitter konstitutionella rättigheter inom skolans dörrar, inklusive yttrandefrihet.

I det öppna brevet påminns vi om att en domare för Högsta domstolen en gång poängterade att varken elever eller lärare förlorar sina demokratiska rättigheter som yttrandefriheten när de anländer till skolan. Vi påminns även om ett domslutsprejudikat från 1969 i amerikanska HD som förbjuder skolpersonal att censurera elever att framföra sina åsikter på offentliga skolor i USA.

I det öppna brevet förklarar skolchefen även att elever har rätt att bära kläder och andra saker som uttrycker deras åsikter utan att eleverna får censureras av kommunens skolor. Kort och gott, om elever vill bära en tröja till stöd för Donald Trump och en Make America Great Again-keps så får eleven göra det utan att riskera repressalier av personalen. Om eleven vill kritisera en viss religion eller kultur eller uttrycka stöd för byggandet av Mexiko-muren eller inreseförbuden från vissa länder har eleven rätt att göra även detta utan att utsättas för censur eller repressalier från skolans personal.

Ibland besöker jag olika skolor i min hemkommun av olika anledningar och ser regelbundet elever som bär tröjor och kepsar till stöd för Donald Trump. Jag ser även ofta kläder med amerikanska flaggan som motiv. Elever i min kommun känner sig alltså trygga att öppet uttrycka stöd för Donald Trump i skolan. Det visar att skolkulturen faktiskt redan omfamnar precis det som skolchefens öppna brev understryker, nämligen att elever ska känna sig trygga och uppmuntrade att uttrycka sina åsikter oavsett vilka åsikter de har, med hänvisning till skolans värdegrund. Värdegrunden i skolorna i min hemkommun är nämligen demokrati och yttrandefrihet.

Som jämförelse, tänk er om elever i svenska skolor skulle gå klädda i plagg som signalerar öppet stöd till SD och hyllar Jimmie Åkesson samtidigt som svenska flaggan är väl synlig. Tänk er även om dessa elever skulle uttrycka åsikter om att drastiskt dra ned på invandringen till Sverige och förespråka att invandrare utan asylskäl ska utvisas. De eleverna kan nog iskallt räkna med diverse repressalier från skolan, både från individuell personal och från skolan som institution med hänvisning att eleverna besitter ”fel värdegrund”, alltså har ”fel” åsikter. Värdegrunden i svenska skolor är nämligen inte demokrati och yttrandefrihet, tyvärr.

Poängen med denna krönika är att understryka vikten av att försvara yttrandefriheten och demokratin även inom skolans dörrar och att en skolledning officiellt borde visa förståelse och stöd för just dessa grundläggande värderingar.

I sitt öppna brev avslutar skolchefen med att det är lärarnas ansvar att undervisa eleverna om demokrati där elevernas konstitutionella rättigheter i praktiken måste försvaras, alltså yttrandefrihet. Detta kan naturligtvis endast göras om samma elever tillåts och dessutom uppmuntras att uttrycka sina åsikter utan rädsla för repressalier såväl genom klädsel som genom diverse kommunikationsmedel inom skolans väggar.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

111 KOMMENTARER

 1. Samma inskränkta värdegrund gäller inom fack, kyrka, media, universitet, kulturliv, föreningsverksamhet osv, osv – så risken är att missförhållanden tillåts växa väldigt mycket innan samhället till slut tar tag i dem, och att det blir på ett bryskare sätt än hur man hade kunnat gå tillväga i ett mer demokratiskt samhälle.

  • Värdegrund är ett kommunistiskt nyord för att begränsa yttrandefriheten, alltså helt odemokratiskt, och skall inte användas i vårdat svenskt tal eller i vårdad svensk text.

  • Man drar sig för att medverka socialt,då pk implementerat dessa tabun som inte får talas öppet om,munkavlen fungerar perfekt Löven och inskränker människors sätt att ta för sig av livet.Du kan ta dina värdegrunder och försvinna

 2. Sverige har mycket att lära av andra länder, inte bara skolan utan i stort sätt på alla myndigheter som polis, militär, asylhandläggning, sjukvård, äldrevård. Listan kan nog göras hur lång som helst. Det enda som Sverige skulle kunna lära ut till andra länder vore väll hur man raserar ett land på fortast möjliga sett.

 3. Uppfriskande läsning. Jag spenderade hela min skoltid med att ha ’fel värdegrund’. Men så lämnade jag Sverige måndagen efter skolavslutningen, 19 år gammal, för vad som visade sig vara för alltid. Det visste jag inte då, men jag var så otroligt trött på vad jag inte då visste skulle komma att kallas åsiktskorridoren.

   • Nu de senaste åren ja, innan dess lite olika länder för skojs skull när jag var yngre. Men Storbritannien är helt OK. Under Tories är det ungefär som att styras under SDs partiprogram. Kunde vara bättre, men det är mindre trams och mer utrymme för ’fel’ åsikter såsom jag har!!!

 4. USA är en smältdegel av Heterogen Kulturell Identitet. USA har arbetat fram denna Demokrati i flera hundra år.

  Sverige är endast i början av denna process, 23 år som EU-region, istället för Nation.

  Den Svenska Homogena Kulturella identiteten, har i snart 50 år utsatts för ett allt snabbare uppbrott, även ett byte av Land mot Region.

  Svenskar i allmänhet, tycks inte ha förstått vad Sverige har varit och vad som sker.

  Fokus efter EU-inträdet har varit att tjäna pengar, inte att leva i fred, harmoni och stabilitet, utan att tjäna mer pengar…

  Redan före EU-inträdet kunde man möta ”Amerikaner” på Stockholms universitet, som hade flyttat till Sverige, för att de tyckte bättre om den Svenska Demokratin.

  Tyvärr tycks denna Demokrati inte längre vara i balans, eftersom den används för att undertrycka de Svenskar som har levt i den Svenska Homogena Kulturella Identiteten, i Landet Sverige.

  Det är förvånande att så många PK, även inkluderat V-krafter, önskar fortsätta som EU-region, att därmed riskera att bli som USA.

  Idag är det kämpigt i många delar av ”gamla USA”, spökstäder och enorm socio-ekonomisk utslagning.

  Det är lätt att förstå varför bildade Amerikaner flyttade till Sverige, redan för länge sedan. Men nu spelar det snart ingen roll längre… Sverige har redan lika stora klyftor mellan människor.

  Svenskar har alltid härmat USA, vilket kanske kan utläsas i samhället i nutid?

  Trump vill göra USA ”great again”, vilket förmodligen innebär att samla befolkningen mot ett sammanhållande centrum av ett mer gemensamt Värdesystem. Det går därmed att fråga, om Trump vill härma det system som var gamla Sverige?

  • Mångkulturen har raserat Sverige.

   Det går inte att blanda muslimska invandrare med etniska svenskar.

   Värderingsmässigt är de varandras motsatser.

   Det slutar med kaos,strider och nationen Sveriges upplösning.

   Med nuvarande muslimsk massinvandring är det endast en tidsfråga innan Sverige är en islamsk stat.

   Lösningen är stopp för massinvandring och repatriering av ointegrerbara kulturer.

   I praktiken ett förbud av islam.

  • Det som USA har som Sverige saknar är en extremt stark Konstitution som verkställdes 1787 samt en extremt maktfull Högsta domstol som genom otaliga prejudikat genom åren ohämmat försvarat Konstitutionen mot politikers övergrepp, inte minst yttrandefriheten.

 5. Man brukar säga, att Sverige är så litet, så att här finns det bara plats för en åsikt åt gången.
  Det är snart plats för nästa åsikt här Björn, och vi får se vilken den blir.

 6. Ett sätt att slippa dumma kepsar och tröjor med diverse politiska budskap är att ungarna har skoluniform.

  Skolan är till för att skaffa sig kunskaper och inte för politiska demonstrationer.

  Kommunisten Dinamarka hade en T-shirt på sig i Riksdagen med texten SD=rasister. Sådant ska vi varken ha i Riksdagen eller i skolan.

  Det är löjligt att åberopa yttrandefriheten som skäl mot skoluniformer.

  • Dinamarcas beteende i riksdagen borde ha lett till avstängning från riksdagsarbetet. Hur kan hon begära ordet från en talman som ”inte är hennes talman”? Och T-tröjan. Skandal att hon får fortsätta.

   • Rimligen borde hon fått reprimand med tex böter för bristande respekt för demokratin och valda riksdagsledamöter. Andra parlament har regler och straff för ledamöter som inte klarar av att uppföra sig på ett lämpligt civiliserat och respektfullt sätt. Men vad ska man förvänta av en kommunist som Dinamarca.

 7. Idag ser vi nästan dagligen hur tryck- och yttrandefriheten angrips. Favoritämnet hos politiker och ”journalister” verkar vara ”hat”. Man måste bekämpa hat, dvs censurera alla medier från allt som luktar ”hat”. (Dock inte vänsterhat, det är ju gott.)
  Politiker och ”jounalister”; ni ger nog blanka fan i ”hatet”, ni vill ha yttrandefriheten för er själva. Men ni är genomskådade.
  Vi har också fattat varför ni kör så hårt med #metoo-kampanjen, den skapar tystnad, misstroende och segregation mellan könen, vilket passar er så bra. Söndra och härska.

 8. Intressant. ???? Samma land som brukade gapa högst om förföljelser av oliktänkande i Chile, Östtyskland, apartheidregimen i Sydafrika, Rysslands icke demokrati, gör precis samma sak mot sitt eget folk. Och allt maskerat i det politiskt korrekta paketet. Här är man till och med ännu värre, då man intalar sig att man är god och tillhör den rätta sidan då man förföljer folk med ”fel” åsikter.

 9. I Sverige skall i enlighet med grundlagen råda yttrandefrihet. Använder man denna yttrandefrihet till att förtala någon person eller grupp av personer kan man dömas för förtal. Och eftersom man enligt Svensk lag kan bli dömd för förtal så är
  lagparagrafer om hets mot folkgrupp både onödiga, helt förfelade och skall snarast tas bort.

  • Sant, men då förlorar sossarna ett av sina viktigaste verktyg för att tysta sin opposition. Så det lär ju inte hända.

  • Lagen är löjlig. Man kan stoppa tal eller skrift. Men man kan inte stoppa folks kritiska tankar om olika folkgruppers kultur. Svenskar får inte öppet jämföra sin egen kultur med andras och kritisera öppet. Det är därför de politiska samtalen sker i små grupper eller i hemmet. Man får sänka rösten som i en diktatur. Skapa små nätverk av demokrati. För annars kan du åka dit för hets mot folkgrupp.

 10. Jag jobbar i en multikulturell miljö. De flesta religioner och olika politiska åsikter är samlade under samma tak. Man kan öppet prata om politik utan att bli kallad något epitet. Flera av mina utlänska jobbarkompisar tänker rösta på SD. Det enda man inte kan diskutera är islam. Då kan det hetta till.
  Svenska journalister har själva förstört yttrandefriheten med sina påhopp på enskilda individer och politiker. Man har gjort det möjligt att på värsta mobbarmaner förstöra både karriär och social ställning för folk. Det är hemskt. När då sverigedemokrater svarar med samma mynt är de troll.
  Tidningsdöden beror på att folk inte vill läsa äkliga krönikor och vänsterpropaganda som förnedrar andra personer. Media får skylla sig själva. Det var personer som tex Anders Lindberg som lärde upp ”trollen” på tvitter och i sociala media. Det blev fritt fram och förnedra.
  De får skylla sig själva.

 11. Björn Norströms krönika gör mig lite betänksam för den bild jag har fått av USA är att vänsterns åsiktshegemoni regerar även där och att den som bryter mot den riskerar personlig förföljelse oavsett konstitutionen.

  Men med det sagt så är yttrandefriheten ett måste i en demokrati. Demokrati kräver diskussioner så att bästa idéer vinner.

  Icke desto mindre finns det ändå en gräns. Man kan inte få uppmana till brottslighet i en demokrati för då får man inte demokrati utan anarki. Men man kan ju alltid argumentera för lagändringar.

  • Det finns olika ”landsdelar” även i USA, och som någon nämner, så har vänsterakademiker knaprat till sig allt större makt inom USA:s collages och universities, vilket inte motsvaras av vänsterns allmänna roll i USA:s samhälle. Vänsterakademikerna är lika militanta där som här och tvingar med våld (indoktrinering) på medstudenter något de ofta inte vill ha med att göra. Ett problem är att vänsterakademikerna inte sällan har närmast subversivt rabiata institutionschefer bakom sig.

   Ett sundhetstecken är dock att studenterna ofta väljer collages/universities, som garanterar att man inte förföljs av kulturella, religiösa resp politiska skäl. I USA betalar nämnligen de flesta (några kan få olika typer av stipendier) för sin utbildning. Vänsterskolornas ekonomi svajar betänkligt när icke vänsterelever inte betalar längre (väljer andra skolor), samtidigt som allt för ofta vänsterelever INTE betalar för sig själv.

  • Vänstern gör allt för att inskränka yttrandefriheten på skolor och universitet i USA men tack vare Konstitutionen och HD så är detta mycket svårt när specifika fall slutligen hamnar i domstol där vänster alltid förlorar i dessa fall.

 12. På 20 mils avstånd finns en av världens bästa skolor. Men Sverige med Fridolin i spetsen väljer hellre att skapa ett eget system, som tills dags datum inte visat på något högre resultat.

 13. Socialism har altid varit synonym med konformism & förtryck av oliktänkande.

  Och med tanke på att vi har 7 mer eller mindre socialistiska partier i sverige…

 14. I Svenska skolor är det idag så rörigt så den elev som vill ha läsro inte får det, vissa elever sätter sig upp mot läraren, men läraren får inte och har ingen makt att sätta emot då blir den anmäld, när jag var ung så fick läraren straffa eleven på det sätt som var lämpligt för stunden.

 15. Här i Malmö har vi ett antal skolor där det inte går att med svensk flagga på T-Shirt visa att man är svensk, om man däremot som förälder klär upp sin 9-åriga dotter i full muslimmundering så får detta ställningstagande inte ifrågasättas av någon lärare.
  Så det är väl bara att konstatera, i Malmö så är det mer kontroversiellt att vara svensk än muslim, trots att muslimer är tydliga med att alla icke-muslimer ska till helvetet.
  Kanske inte helt bra!

 16. Om denna verklighet är korrekt har Sverige oerhört mycket att lära- inte bara i skolan utan svensken accepterar verkligen inte andra åsikter än ”den rätta”. Otroligt nonchalanta- te x vad gäller abort, religion, trump et c. Men när man börjar diskutera på djupet blir det jobbigare, dock tror jag i Sverige att om man bär t ex pro-life budskap eller en trump skjorta, att det skulle bli sociala repressalier. Det var så man jobbade i kommunistkdiktaturerna förr. Man frös ut oliktänkande socialt som inte var starka ledarfigurer (de skickades iväg), i Sverige ser man till att du inte får jobb om du har fel åsikter mm. Sverige vill vara världens finaste land så länge du tycker ”som oss”. Vi har otroligt mycket att lära oss av andra- vi har inte mycket att lära ut vad gäller demokrati- tyvärr.

 17. När 7-Klöversveriges skolor tidigt börjar lura och hjärntvätta skolbarnen måste föräldrarna reagera. Ett utomordentligt bra initiativ är att rösta på Sverigeräddande partiet, Sverigedemokraterna (SD) i septembervalet.

 18. Tack Björn !
  Att läsa dina krönikor ät som att släppa in frisk luft i ett ovädrat hus. Yttrandefriheten är en självklar prioritet just för skolan, där allt svammel om ’värdegrund’ är lika med direkt eller förtäckt indoktrinering.

  • Universitet och colleges ska enligt lag skydda yttrandefriheten men som vi vet sker ofta inte det. När de fallen hamnar i domstol förlorar alltid vänstern så det gäller alltid att ta fallet inför rätta.

   • A new study confirms what even the most casual observer of higher education has long known — that conservative professors are vastly outnumbered by liberal ones — but it also shows that the problem is getting worse.

    Published in Econ Journal Watch last month, the study looks at faculty voter registration at 40 leading universities and finds that, out of 7,243 professors, Democrats outnumber Republicans 3,623 to 314, or by a ratio of 11 1/2 to 1.

 19. Plagg och T-shirts som hyllar och visar exv. Mao. Pol-Pot och fr.f.a Che Guevara är ju ”vardagsmat” i den svenska skolan idag. Speciellt i de lite mer etniskt svenska klassiska innerstadsgymnasierna med bl.a ”Södra Latin” i spetsen… Skolor där den naiva godtrogna och oreserverat okritiska förhållningssättet till diverse terrorister och diktatorer närmast romantiseras

  Eller för den delen skolor i ”utanförskapsområden” där elever kan gå klädda i T.shirts som hyllar islamistiska ”hjältar”…

  Man kan ju bara fråga sig om någon kom i en tröja med Trump, Erdogan eller Pinochet ?

  • Alltid gillat att vara provokativ (som nån kanske lagt märke till) för att få folk att tänka lite. Hade bla T-shirt med USAF logga på under skoltiden och den kunde nog ha varit svår att bära för nån av mindre format och reputation än mig och mina vänner. Men vi var väl kända redan då för att försvara demokratin och yttrandefriheten utan att backa, tvärtom….

  • DDR försvann inte 8:e November 1989 !
   Det tog bara färjan från Sassnitz till Trelleborg i Sverige där man grundade SDR.. Svenska ”Demokratiska” Republiken…

 20. Tack Björn!
  Ja du milde! Tänk om det skulle komma ett sådant brev till varje skola i Sverige och dessutom läsas upp i nationell teve. Det hade varit som att månen ramlade ner på jorden …

 21. Intressant att exemplet o Björns krönika är från den progressiva och socialliberala (”vänstervridna”) östkusten och inte från ”hill-billy-land” eller mellanvästern / Texas

 22. Det spelar ingen roll hur ambitiös, duktig och intelligent en svensk skolelev är. Har man ”fel” värdegrund så leder detta till sänkt betyg.

  • Förmodligen för att 90 % av svenska folket lever i tron att islam är närbesläktad med Kristendom. Ett argument som kommer från muslimer och som endast backas upp av kristna liberalteologer.
   Allah är i själva verket en hednisk mångud. Att Muhammed kopierade vissa bitar ur Bibeln när han hittade på sin religion förändrar inte saken.

 23. Löfvens allas lika värde och grunder…
  Svensk skola är ett skämt idag medan USAs
  är en seriös intitution och arbetsplats.

 24. Islamistiska skolor borde totalförbjudas inom svensk mark.I den läran finns ingenting om svensk kultur och beteende.

 25. Amerikanska skolor har också mycket att lära av skolorna i Björns hemkommun:

  Attorney General Jeff Sessions attacked American colleges and
  universities Tuesday for being “politically correct,” infringing on
  students’ free-speech rights and capitulating to the demands of loud
  protesters.
  https://www.washingtonpost.com/world/national-security/sessions-criticizes-american-universities-for-their-free-speech-policies/2017/09/26/b9b0f364-a2ca-11e7-b14f-f41773cd5a14_story.html?utm_term=.feb0dc873d34

 26. ”Värdegrunden” är fåra-dräkten som Globalist-systemet klätt sig i för att kväsa allt som står i vägen för Agenda 2030 och total islamisering.

 27. Amerikanska yttrande- och tryckfrihetslagar har en betydligt starkare ställning än motsvarande svenska.
  Dessutom håller vår svenska regering på att så snabbt de hinner lägga nya lagförslag för att ytterligare täppa till munnen på sina väljare.
  Demokratin håller i rask takt på att urholkas – till ett intet.

  • Har du inte läst om vad som föregår i den amerikanska universitetsvärlden vad gäller yttrandefriheten? Det är ta mig f-n värre än i Sverige.

   • Tack och lov finns domstolar som sätter stopp för detta i de fall som hamnar inför rätta men du har helt rätt i att ameriikanska universitet inskränker yttrandefriheten och därmed vägrar skydda de konstitutionella rättigheterna studenter ska vara garanterade på universitet.

 28. Jo det låter ju jättebra på papperet men hur är det i verkligheten i andra skolor? jag vet att detta inte finns på universiteten, där härskar vänstern ohindrat. Dessutom så undervisas kreationism och andra idiotier i Amerikanska skolor.

  • I Vermont generellt, trots vänsterliberal delstat, är det faktiskt mycket bra läge. Vänstern tillåts inte infiltrera skolor här genom att inskränka yttrandefriheten. I vissa andra delstater är de eventuellt lite sämre och på universitet värre. Tack och lov finns HD som ofta måste korrigera dessa inskränkningar.

   • Jo men om lärarna och annan personal är vänster själv då? De är det här och har varit sen jag själv gick i skolan, jag minns en lärare jag hade i samhällskunskap i gymnasiet som lovsjöng Sovjetunionen på alla lektioner.

    • Oavsett åsikt, vänster eller höger, har lärare konstitutionella rättigheter att uttrycka sina åsikter utan repressalier. Min erfarenhet som lärare i många år i Vermont är att lärare här är mycket professionella och väljer frivilligt att inte uttrycka politiska åsikter inför elever utan förblir neutrala. Lärarkåren i Vermont är absolut vänsterliberal men det skulle du aldrig märka om du kliver in i diverse klassrum eftersom politiska åsikter anses vara oprofessionellt som lärare i Vermont att uttrycka inför elever, oavsett om man har rätten att göra det. Svenska lärarkåren har vad jag förstått betydligt sämre professionalism tyvärr.

     • har svårt att tänka mig att de har den rättigheten i klassrummet, framför allt när det gäller barn.

     • I USA har lärare det. Så enkelt är det. Lagen och HD är extremt solkara kring specifikt lärares konstitutionella rättigheter i klassrummen. Dock väljer många lärare att vara neutrala eftersom det anses vara professionellt i skolor.

     • Det finns inget vägledande HD-prejudikat som klargör var gränsen går för lärare. För elever finns ett prejudikat som är litmustestet – Tinker vs. Des Moies – från 1969 som antyder att lärare har samma rättighet som elever, MEN det är en gråzon för lärare eftersom rättsfallet och domslutet handlade om elever trots att domslutet innehöll en extremt viktig mening som inkluderade lärare med, tillsammans med elever. För närvarande är det i princip upp till varje skoldistrikt, alltså kommun, att sätta egna regler kring detta. I Vissa kommuner är det strikta regler att inte uttrycka sina åsikter medan andra kommuner ger lärare mer frihet att uttrycka åsikter. Det som krävs för att klargöra detta är ett HD-domslut som berör enbart lärare i frågan. Tills dess fortsätter gråzonen. Min gissning är att en lärare enkelt kommer undan om den uttrycker stöd för Demokraterna och dess presidentkandidat än lärare som uttrycker stöd för Donald Trump. Som jag nämnde ovan, min inställning är att vara neutral av ren professionalism.

     • Det kan jag säkert tro, men USA är underligt, jag har sett clip med barn som har sagt i skolan att de är ateister och alla mobbar dem inklusive lärarna.

   • Handlar det inte mycket också om lärares personligheter. Man kan vara vänster eller höger men ändå respektera yttrandefriheten och dialog. Stora problemet i Sverige är att många låter sina personliga åsikter styra yrkeslivet. Titta bara på journalister.

    • Visst gör det det, men vänstern som ideologi är betydligt mer för att förbjuda det ena och det andra, inklusive åsikter och yttrandefriheten. Opinionsundersökningar i USA visar att vänsterliberaler är mer benägna än konservativa att vilja att inskränka yttrandefriheten.

     • Jag har själv jobbat på skola och läroplanen säger att man ska uppmuntra dialog och öppna diskussioner. Men det finns röster som vill inskränka den läroplan genom att lägga in värderingar om vilka åsikter som är okej och vilka som inte är det. Det räcker med att de lägger in ordet ”mångfald” så kan de använda det som en slägga mot alla som inte tycker det fungerar. Eller orden ”allas lika värde” (som dessutom är en grav felöversättning av FN:s mänskliga rättigheter). Sen är det kört för vissa åsikter.

     • Precis! Skolans personal följer inte läroplanen utan agerar åsiktsförtryckare. Om lärare i min kommun gjorde så skulle de sparkas om de inte omedelbart förändrade sitt beteende eftersom de vägrar följa just läroplanen.

     • Så egentligen är det ett ledningsproblem. De här personerna får inte de konsekvenser som de borde få.

      Som oftast…….

     • Om ledningen inte håller lärare ansvarigt så går det lätt fel. Under mina 15 år som lärare i Vermont har jag aldrigupplevt att varken lärare eller ledning öppet påvisat politiska ställningstaganden i min skola. Det anses vara extremt oprofessionellt bland lärare och skolledning här.

   • Kalifornien där jag bor är rena dårhuset. Tack och lov så har jag inga barn i skolåldern. Berkeley är ett bra exemple på vänsterns galenskap.

    • Yttrandefriheströrelsen tog fart i Berkeley och avslutas nu i Berkeley. Full circle… Kalifornien har blivit en galen delstat.

 29. Åsiktsfriheten är starkt hotad i både Sverige och EU. Macron vill lagstifta bort vissa rättigheter i Frankrike. Liknande idéer har presenterats i Sverige.

  Åsiktsfriheten är inte till för mellanmjölk och mittenkorridoren. Åsiktsfriheten är till för ytterligheter i åsikter.

  En demokrati måste tåla dessa ytterligheter och kunna diskutera dem och bemöta dem. Annars är det inte en demokrati.

  Vi har redan lagar som ska förhindra att den breda korridoren missbrukas. Det är inte olagliga åsikter bara för att allt fler INTE delar etablissemangets åsikter. Att EU ifrågasätts. Att Sverige ifrågasätts. Att invandring ifrågasätts. Att EU ifrågasätts!

  Det är inte olagliga tankar. Det är åsiktsfrihet!

 30. Svenska skolan skall rätta sig efter dom svenska elevernas behov och kultur !!! Slöja och hucklen skall ej tillåtas , vi är ett kristet land , våra svenska värderingar skall gälla !!!

 31. Om någon skulle komma iklädd niqab eller burka, skulle det vara tillåtet? (Man skulle ju kunna hänvisa till maskeringsförbud om det finns något sådant i USA)

  • Ja det är tillåtet. Lagar om maskeringsförbud i USA skapar problem eftersom de bryter mot Konstitutionen och yttrandefriheten.

 32. När jag läser om USA så får jag en helt annan bild än den som du förespeglar dvs jag får bilden av ett USA där åsiktsfriheten är starkt begränsad. Där media är helt infiltrerad av elitens politiska agendor och dessa medier kablar ut fake news så gott som dagligen.
  Jag får bilden av ett USA där näst intill allt stämplas som rasism eller ”white supremacy” av liberaler och vänsterfolk.
  Ett USA där universiteten styrs av extremvänstern, och där Trumpanhängare riskerar att bli misshandlade och där stora delar av befolkningen är mer eller mindre helt obildade.

  Som exempel läste jag häromdagen att transgenderpropaganda nu är obligatorisk i alla förskolor och skolundervisning, från ca 4-5 års ålder i alla skolor i Californien.

  Nej Björn, Globalisterna äger mer än 90% av all media i västvärlden och de ligger bakom det mesta av fake news, falsk krigspropaganda, massinvandringspropagandan samt jakten på all alternativ media och all yttrandefrihet både i EU och USA. De allra mesta av dessa globalister härstammar från just USA.

  Jag misstänker att du endast hämtar din omvärldsbild från just ”main stream fake news media”

  Därför bifogar jag några länkar till alternativa mediasajter:

  http://www.globalresearch.ca/category/english
  https://m.journal-neo.org
  http://www.washingtonsblog.com
  https://www.paulcraigroberts.org
  https://www.zerohedge.com
  https://www.veteranstoday.com
  http://russia-insider.com/en/prepare-more-censorship-israel-and-deep-state-2018/ri22102

  • Min krönika handlar om en enda specifik kommun och ett enda dokument och verkligheten i mina lokala skolor baserat på mina personaliga regelbundna observationer och erfarenheter oavsett MSM och globalister. Din referenspåunkt är en helt annan än denna krönika eftersom du tar upp ”globalister” och media, saker som inte har något att göra med denna text. Jag specificerar dessutom enbart delstaten Vermont och inte Kalifornien. Ingen elev som är öppen anhängare av Donald Trump har misshandlats på skolor i min kommun.

   • Det kan tänkas att det finns skolor också i Sverige eller länder i EU, som är relativt opåverkade av globalistpropaganda, PK och åsiktsförtryck men att ta dessa som ett exempel på åsiktsfriheten i EU skulle vara helt missvisande,

    • Det gör det förhoppningsvis men tyvärr hör man aldrig om dessa. Om du vet en skola i Sverige som verkligen försvarar åsikts-och yttrandefriheten vore det trevligt att höra det, specifikt där lärare och elever öppet kan stödja SD och ta avstånd från oansvarig migrationspolitik och fortfarande känna sig helt trygga i sin vardag på skolan.

  • Alltihop mer eller mindre konspirationsmedia med fetstilta löpsedlar och skrämselpropaganda, ställena som du brukar få dina nyheter ifrån. Undra på om du har en konstig uppfattning om världen och yttrandefriheten

   • Var vänlig och ta fram fakta på vad som är konspirationer och lägg fram dina bevis och källor för att de är just konspirationer

    • Snarare du som behöver belägga att ideerna du för fram inte är just bara överdrifter och tomma påståenden från olika konspirationsivrare och antiväst propagandister

     • Innan jag tar fram belägg så bör du först tala om exakt vad som är en konspiration och ge belägg för varför du anser att det är en konspiration

     • Ids inte gå in i några detaljer med så många otroliga ideer du har kläckt hittills från kemtrails till olika hysteriska påståenden om USA och ryssland. Alla dina fabulösa påståenden som inte har stöd i normal historieskrivning, statistik eller andra normala källor bär du nog underbygga med mer än ref till enstaka siter som är i trovärdighetsklass med Flamman o Vakttornet

     • Nu måste jag faktiskt kritisera dig. Dels så är
      du uppenbarligen lat ( för
      du ids aldrig att
      stödja dina påståenden med länkar och källor)

      Dels så kommer du med svepande påståenden som inte har med just
      den här debatten att göra.

      Därför så roar jag mig med att undra om du behandlar din fru på samma sätt? Dvs att du kommer med svepande och diffus kritik som hon inte kan försvara sig emot och som inte har med saken att göra?
      Sedan kan man också misstänka att du är för lat för att göra din del av hushållsarbetet.

     • Eftersom jag sällan påstår något som inte är lätt att kontrollera bryr jag mig inte om några källor, att jag ofta refererar till normal logik när jag kritiserar sjuka tankegångar är inte heller något som behöver referens. Däremot är det en del av ”ryska körens” kritik av mina inlägg att jag inte har ref på vad jag skriver. Dvs något jag ger allt som flyger o far i eftersom det är irrelevant och bara samma arbetsmetod dom vänstern använder för att försöka underminera kritiska röster.

      Nerdfröken har inga problem med logik tvärtom 🙂 Att vi sedan så sällan är på samma plats i världen att vi knappt har något hushållsarbete är en annan sak, det brukar klaras av i gott samförstånd. Så nej du hade fel där också 🙂

 33. Lögnare, i USA är yttrandefriheten inskränkt. På dom flesta skolor, universitet etc råder det extrem pk. Föredrag förbjuds utav skolor, universiteten etc i regel av personer som vill hålla föredrag om och med bevis om USAs grova folkbrott mot andra länder och om fanatiska omfamnandet av mångkultur i USA. USA har begått värsta folkbrotten och fortfarande stödjer samma politik. Men det är du okej med, låt turk/albaner, kroater, araber våldta och mörda kristen ursprungsbefolkning så länge ditt kära USA får komma undan med stöden till dom.

 34. Det skulle vara fantastiskt att läsa ett sådant uttalande i Sverige. Det skulle överhuvudtaget vara fantastiskt att något sades eller gjordes av kommunens representanter som skulle vara positivt för mig och som jag uppfattade som bra och väl genomtänkt. Tyvärr kan jag inte komma på något alls; tvärtom har det mesta blivit långsamt sämre under de 43 år jag har bott i min hemkommun.

 35. Tror du skojar med oss Björn. Usa är det land som starkast går i bräschen för att förbjuda ”fel” åsikter.

 36. Intressant det du återger från en av de mest ”vänstervridna” delstaterna i USA och mycket riktigt så är lärarkåren oftast dominerad av ”vänsterfolk”.
  Dock två saker som jag vill poängtera;
  1 Yttrandefriheten i så gott som hela USA är starkt begränsad och kontrollerad,
  att någon tex skulle vara öppet ateist i skolan och även motivera sin ståndpunkt, det är inte många platser i USA som klarar av det,
  att någon öppet är gay, lesbisk osv, det funkar endast vissa stater och kommuner,
  att någon öppet skulle propagera för socialism, det skulle inte funka särskilt bra,
  att någon skulle ifrågasätta USA:s utrikespolitik och därmed alla krig som man startat, är inte en bra idé på särskilt många skolor,
  att någon skulle ifrågasätta USA:s ovillkorliga stöd till Israel, vad skulle denne bli kallad,
  att någon skulle ifrågasätta USA:s egen historia, från det att man utrotade ursprungsbefolkningen och stal land från Mexiko, det funkar inte på många ställen,
  Osv…
  Vänd nu på resonemanget, om ovanstående exempel istället görs av svenska elever i Sverige, vilka represalier och konsekvenser skulle det få?
  2 Du berättar om läget i en stabil vänstersstat på USAs östra sida som gränsar till Kanada.
  Ingen på detta forum, som till 90% består av traditionella högermänniskor, verkar ha förmågan att göra analysen och se kopplingen till just detta!?
  De flesta på det här forumet hyllar Trump och hans anhängare i USA (Hillary var dock en sämre kandidat, ok) och förstår inte det faktum att det är från en stat som är så långt bort från Trump logik och politik som man kan komma i USA (Bernie Sanders land) och är den stat som mest liknar Kanada och Europa vad gäller politik och värderingar.

  I en Trump stat där rednecks, hillbillys, religiösa (ofta fanatiska och sekter) kkk anhängare, lågutbildade, fattiga (ironiskt nog) rika oligarker, starka kapitalister, dominerar, skulle din upplevelse om åsikts och uttrycksfrihet vara en utopi.

  Jag har NY under fem år och såg hur ensidig åsikts och uttrycksfriheten blev efter 9-11 och i synnerhet då man (Buschadministrationen) skulle övertyga amerikanerna om att Saddam minsann var ett omedelbart hot mot USA och att han också hade massförstörelsevapen… då var debatten och mediarapporteringen i USA mycket smal och ensidig. Att söka nyheter på internet eller se på kanadensisk nyhets tv var för mig enda sättet att undvika propagandan som trummades ut i amerikansk msm. Den gemene amerikanen såg ju bara på de traditionella ”lättnyheterna” så att hjärntvätta dem var inget problem för krigshetsarna.
  Eftersom amerikanen är väldigt omedveten om vad som händer i omvärlden så är det mycket lätt att manipulera dem, enligt vad regimen i wdc har för agenda i utlandet.

LÄMNA ETT SVAR