I samband med att den muslimska fastemånaden Ramadan inleds går svenska Utrikesdepartementet (UD) ut med en gratulation till den muslimska befolkningen världen över.

Ramadan är den muslimska fastemånaden som infaller årligen. Under 2023 pågår den mellan 22 mars och 20 april. Detta är någonting som svenska UD väljer att uppmärksamma i ett inlägg på Twitter.

LÄS ÄVEN: Svensk ambassadör välkomnar muslimsk kampanj i Sverige

Att döma av reaktionerna på inlägget är folk dock måttligt förtjusta över UD:s tilltag. Bland annat ifrågasätts varför det är just muslimer som får äran att erhålla en gratulation och inte andra religiösa grupper, vilka också har sina årligen återkommande högtider.

LÄS ÄVEN: Sveriges ambassad i Pakistan för om ursäkt för islamofobi

Det inkommer också kritik gällande varför UD inte heller är lika entusiastiska när det kommer till att uppmärksamma svenska högtider, så som jul och påsk.

LÄS ÄVEN: Regeringens fatwa: Tar avstånd från ”högerextremisten” Paludan

Dessutom ifrågasätts själva fastan där även minderåriga samt gravida ska avstå mat och vätska under större delen av dygnet, vilket kan innebära stora hälsorisker.

UD har ännu inte uppgett någon förklaring till varför man väljer att just uppmärksamma Ramadan. Man har inte heller publicerat något bemötande avseende de många negativa reaktionerna på inlägget.

För många i västvärlden är islam förknippad med negativa ting som teokratisk diktatur, terrorism, kvinnoförtryck, judehat och homofobi.