Svenskarna har mest klimatångest i Europa
Foto: faksimil Youtube / Emmanuelkwizera, CC BY-SA 4.0

I en mätning framgår att ingen annanstans pekar så många ut de påstådda klimatförändringarna som det enskilt största hotet mot världen som i Sverige.

Det är EU-kommissionen som frågat EU-ländernas medborgare om vad de anser är det enskilt allvarligaste problemet som världen står inför. I Sverige angav 43 procent, den överlägset högsta andelen i EU, den så kallade klimatkrisen där EU-genomsnittet i frågan ligger på 18 procent.

På andra respektive tredje plats pekar svenskarna ut försämring av demokrati och rättsstat (13 procent) och den växande världsbefolkningen (11 procent) som de allvarligaste problemen.

LÄS ÄVEN: 10-åringar skrämda till klimatångest av Greta – strejkar nu från skolan varje fredag

Efter Sverige är det i Danmark, Nederländerna och Irland man oroar sig mest över klimatet – minst i Bulgarien, Rumänien och Italien.

Faksimil Europaportalen

Även i EU som helhet hamnade klimatet på första plats följt av fattigdom, svält och brist på dricksvatten samt spridningen av infektionssjukdomar. Minst oroar sig européerna för spridningen av kärnvapen.

Invandring/migration fanns inte med som val, däremot den migrationsrelaterade frågan internationell terrorism som sju procent av svenskarna pekar ut som det allvarligaste problemet – på fjärde plats efter Tjeckien, Frankrike och Finland.

LÄS ÄVEN: Svenskar mer oroliga för klimatförändringar än terrorism

Även i SOM-undersökningen från 2020 var miljön och klimatet det som mest oroade svenska folket mest inför framtiden. Där kom dock invandring/integration på första plats då det gällde viktiga frågor i Sverige i dagsläget.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.