En ny opinionsundersökning visar att svenska folkets stöd för ett medlemskap i Nato minskar. Enligt en professor kan det bero på den turbulenta Nato-processen men även det utdragna kriget i Ukraina.

Det är Verian, tidigare Sifo, som på uppdrag av TV4 har genomfört en opinonsundersökning med tusen tillfrågade rörande hur Sveriges invånare ställer sig till ett svenskt medlemskap i Nato.

LÄS ÄVEN: Sveriges Natomedlemskap skjuts upp på obestämd tid

Det framgår av undersökningen att 57 procent svarade att de är positiva till ett svensk medlemskap. I juli i år var den siffran 65 procent.

De som är säger nej till ett svenskt Nato-medlemskap uppges bara ”marginellt” ha blivit fler medan de som säger sig vara osäkra har ökat från 17 till 23 procent.

Niklas Eklund är professor i statsvetenskap vid Umeå universitet och han tror att utvecklingen runt Ryssland-Ukraina-kriget kan vara en orsak till att stödet minskar. Att känslan för ett omedelbart förestående och överhängdande hot har börjat lägga sig hos folket.

Vidare tror professorn att att folk även ”känner sig lite less” på den turbulenta Nato-processen.

– Det är ju inte konstigt om folk i allmänhet känner sig lite less på Nato-processen och kanske börjar undra vad är det egentligen för organisation. Hur kunde det vara så lätt för Finland att bli medlem medan vi blir hängande? I förlängningen av det kan man nog tänka sig att folk börjar fundera på om det verkligen är värt att gå med i en sådan här organisation, säger Niklas Eklund till TV4.

LÄS ÄVEN: Riksdagen: Svenska värnpliktiga ska kriga för Nato