ann linde utrikesminister

Utrikesminister Ann Linde. Faksimil: YouTube

Inrikes

Svenskt bistånd bidrar till palestinska terroristlöner – Ann Linde (S) kallar det ”socialbidrag”

Publicerad 2/5/2020
Annons

Vänskapsförbundet Sverige-Israel vill att Sverige ska ta avstånd från lönerna som betalas ut till palestinska terroristers familjer på grund av att vi skänker bistånd till Palestinas myndighet. Det sade förbundet nyligen under ett möte med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Under mötet valde ministern att kalla terroristlönerna för ”en form av socialbidrag”.

Sverige är en av de största bi­stånds­givarna till den pale­stinska myndig­heten via UNRWA. Därför anser Vän­skaps­förbundet Sverige–Israel att ut­rikes­departe­mentet nu måste ställa krav på organisationer som belönar palestinska terrorister eller sprider antisemitisk propaganda i området.

Michael Cohn var en del av Vänskaps­förbundets delegation när de nyligen uppvaktade utrikesminister Ann Linde i riksdagen. Han berättar för Världen idag att de lämnade in 40 sidor med exempel på ”våldsförhärligande, antisemitiska stereotyper och uppmuntran till martyrskap i grundskoleböcker som UNRWA producerar och använder i sina skolor, från låg ålder till gymnasiet”.

– Vi framförde att UD borde kunna utöva påtryckningar, men fick inget gehör för det av Ann Linde, säger han till tidningen.

Under mötet tog Vänskaps­förbundet upp terroristlönerna som betalas ut till palestinier – eller till deras familjer – som mördat israeler. Generalsekreteraren Stefan Dozzi sade att förbundet har kartlagt det svenska biståndet så långt man har kunnat och upptäckt att delar av det skickas vidare genom olika konton för att användas till just terroristlöner.

Men Ann Lindes svar på tal blev inte som förväntat.

– Om jag förstår det rätt, de här lönerna till familjer, de är på något sätt en form av socialbidrag, sade Ann Linde enligt Vänskaps­förbundet.

Sveriges pengar bidrar till terroristlönerna

Vänskapsförbundet Sverige–Israel menar emellertid att det inte alls är någon typ av socialbidrag. De berättade tvärtom att Palestina har speciella prislistor med information om hur mycket pengar man kan få om man dödar ett visst antal israeler.

– Ju fler man har tagit livet av desto mer får man. Det handlar om tiotals miljoner kronor i belöning för terror och mord på israeler, säger Michael Cohn till Världen idag.

Detta bidrar Sveriges pengar till enligt förbundets kartläggning.

SD kritiserar uttalandet

Utrikesministerns uttalande om terroristlönerna möter kritik från SD:s riksdagsledamot Björn Söder som nu ställer en fråga till utrikesminister. I ett inlägg på sin hemsida skriver han:

”Menar ministern verkligen att pengar som betalas ut till terrorister, eller deras familjer, för att de mördat israeler är en form av socialbidrag och kommer regeringen att fortsätta betala svenska skattemedel i bistånd som möjliggör att den palestinska myndigheten kan fortsätta finansiera terrorister och deras familjer?”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons