Erdogan SVT 1

SVT Play

Inrikes

Svenskt Natomedlemskap i fara – Erdogan hånades i SVT

Publicerad 10/5/2022
Annons

Efter att man bland annat kallade Turkiets president för en ”dåre” i SVT-programmet Svenska nyheter i fredags kallas nu den svenske ambassadören upp till turkiska utrikesdepartementet. Turerna tros försvåra ytterligare för att Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan till Nato.

Under ett längre inslag i programmet tog den kurdiske komikern Kadir Meral över och drev om Turkiets president.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Sveriges riksdag infiltrerat av terrorister

På onsdagen blev Sveriges ambassadör Staffan Herrström upplyst om att det ”oförskämda och fula” innehållet om Erdogan och Turkiet är oacceptabelt samt att man betecknar det som ”förolämpande uttalanden”.

”Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav”, skriver turkiska Sabah.

Faksimil SVT
Faksimil SVT

Vid en pressträff på onsdagen kommenterade avgående statsminister Magdalena Andersson (S) fallet och vad det kan betyda för Sveriges Natoansökan.

– Jag tror att det som är viktigt för Turkiet är att vi lever upp till den överenskommelse som vi har gjort och här har det skett åtgärder i Sverige och i Finland, sa Andersson.

LÄS ÄVEN: Så totalblåste Sverige Erdogan – hjälpte terrorjagad turk rymma

Även avgående utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar.

– För det första så har vi press- och yttrandefrihet i Sverige, och för det andra har vi ett trilateralt avtal som vi försöker på alla sätt att uppfylla och det har vi alla intentioner att fortsätta göra, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT om den turkiska protesten.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons