Bombgruppen på utryckning.

Sverige Europamästare i skjutningar

637 Shares

➤ DEN SKENANDE BROTTSLIGHETEN I Sverige skjuts det och används handgranater som på få andra platser i Europa. Orsakerna till att just Sverige sticker ut på detta område vet man inte.

Per capita sker fyra till fem gånger så många skottlossningar med dödlig utgång i Sverige som i Norge och Tyskland. Det visar en ny rapport som bland annat kriminologen Joakim Sturup ligger bakom.

– När vi talar med poliser och forskarkolleger utomlands är det svårt att hitta en motsvarighet i andra länder, säger Sturup till Sveriges Radio.

Nu ska han tillsammans med kollegorna försöka utröna varför just Sverige sticker ut.

– Vi vet inte om det är en ökad förekomst av illegala vapen i de här miljöerna eller om det beror på att det finns en tendens att snabbare använda de vapen som finns. Men någonting har hänt, konstaterar Sturup vidare.

Värst är situationen i Malmö där inte bara skjutandet ökat dramatiskt utan också användningen av granater – även det unikt i Europa.

Förekomsten av handgranater i Sverige ligger i paritet med Mexiko och tidigare har en undersökning visat att nästan samtliga mord och mordförsök med skjutvapen utförs av unga män med invandrarbakgrund från Mellanöstern och Nordafrika.

På tre år har antalet handgranatsattacker i Sverige nästan sjudubblats och användandet av dessa bland kriminella i Sverige saknar motstycke i världen bland länder som inte är i krig.

637 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.