Enligt gränspolisens chef Patrik Engström har intresset för Sverige bland människosmugglare inte svalnat trots påstått skärpta regler efter migrantkrisen 2015.

Fem år har gått sedan hösten 2015 då 100 000 migranter kom till Sverige under bara tre månader.

– Bland de människor som ägnar sig åt att bedriva människosmuggling, så är det fortsatt intressant att smuggla till Sverige. Vi ser ingen kraftig nedgång i antalet uppdagade människosmugglingsfall till exempel, säger Patrik Engström till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Över 60 000 beviljade uppehållstillstånd hittills i år

I Frankrike har man talat med en människosmugglare som påstår att Sveriges förändrade regler inneburit att ”nästan ingen vill resa dit längre”.

Fortsatt stort intresse

2015 anmäldes 289 fall av människosmuggling. I fjol låg motsvarande antal på 163. Nedgången menar Engström mycket beror på polisens prioriteringar av insatser. Utifrån underrättelseinformation och vad migranter själva uppger vid EU:s yttre gräns är intresset för Sverige alltjämt stort.

LÄS ÄVEN: Rapport: Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller – hemlighölls innan valet

– Är det så att det finns en stor grupp människor från ett visst land, en viss region, eller en by eller en stad, så tenderar människor från samma land, region, stad att söka sig till dem. De innebär en attraktionskraft för andra människor att söka sig till Sverige, säger Patrik Engström.