Sverige kan komma att häva sitt nästan tre år gamla exportstopp för vapen till Turkiet. Det meddelar Karl Evertsson, chef för Krigsmaterielgruppen på myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

15 oktober 2019 stoppade Sverige all sin vapenexport till Turkiet. Anledningen var den turkiska invasionen av Syrien samma höst, som enligt den svenska regeringen var ett brott mot folkrätten. Regeringen försökte till och med få igenom att EU skulle införa ett vapenembargo mot Turkiet, något den däremot aldrig fick gehör för.

LÄS MER: Svenska vapen till PKK bakom Turkiets Nato-nej

Två pågående svenska exportavtal avbröts i och med vapenstoppet. Vilka vapen det gällde är hemligstämplat, men av maskade beslut om återkallelser som Samnytt tagit del av framgår att stoppet handlade om export av reservdelar, elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Ytterligare tre ansökningar om att få exportera vapen till Turkiet avslogs under 2019.

Ändrar sig

Under helgen uppgav emellertid Karl Evertsson, chef för Krigsmaterielgruppen på ISP, att exportstoppet kan komma att omprövas. I en intervju med Expressen påpekar han att det inte finns något formellt vapenembargo mot Turkiet.

Anledningen till att Sverige återigen kan komma att gå med på att sälja vapen till Turkiet är för att undanröja ett turkiskt veto mot ett svenskt medlemskap i Nato. Att få vara med i militäralliansen kan vara viktigare än folkrätten.

LÄS ÄVEN: USA:s olovliga export av svenska vapen kan ha äventyrat Sveriges Nato-medlemskap

– Allt inom det säkerhetspolitiska området, från kriget i Ukraina till diskussionen om svenskt Natomedlemskap, är aspekter som kan påverka en prövning, säger Evertsson.

Vapen för en halv miljard

Från 2014 till 2018 ökade den faktiska svenska vapenexporten till Turkiet kraftigt. Från en halv miljon kronor 2014 till 300 miljoner 2018, skriver ISP på sin hemsida. Sammanlagt för de fem åren exporterades svenska vapen för en halv miljard kronor till Turkiet.

Efterfrågan på vapen var emellertid större än så. Enbart under 2018 avslog eller återkallade ISP åtta förfrågningar om vapenexport till Turkiet.

LÄS MER: Turkiet kan stoppa svenskt Natomedlemskap med veto