Sverige nettoimporterade under onsdagsförmiddagen el från grannländerna. Det framgår av statistik från Svenska kraftnät.

Som mest importerades över 1400 MW elkraft – det motsvarar effekten i Sveriges största kärnkraftsreaktor Oskarshamn 3. Energidebattören Per Everhill som jobbar på Tekniska verken i Linköping, skriver på Twitter att det är ”första gången på länge” som Sverige nettoimporterar el.

Den importerade elen kom framför allt från Norge och Tyskland, men även Danmark nettoexporterade el till Sverige under förmiddagen.

Ingen vind

En delförklaring till att Sverige importerar el är att det inte blåser. Vindkraften stod under onsdagsförmiddagen för endast sex procent av den totala svenska elproduktionen.

Faksimil

Samtidigt är en kärnkraftsreaktor – Ringhals 4 – avstängd för underhåll. Det innebär att endast fem reaktorer för närvarande är i drift. Fyra kärnreaktorer stängdes av den förra regeringen.

Och värre blir det till helgen. Då stängs nämligen kärnreaktorn Oskarshamn 3 av för ett åtta dagar långt underhåll. Samtidigt halveras effekten på Ringhals 3 då generatorn på den ena av reaktorns två turbiner behöver repareras.

LÄS MER: Ytterligare två kärnkraftsstopp i helgen