När Polestar, som ägs av Volvo och Geely, ska bygga företagets nya tredje generations premiumbil Polestar 3 nobbar den kinesiska ägaren Sverige och har beslutat att den i stället ska byggas i USA och Kina.

”Vi kommer finnas där de bästa anläggningarna, omständigheterna och kunskapen finns för att driva utvecklingen framåt mot en elektrisk och mer hållbar framtid. Det är därför Polestar 3 kommer att tillverkas i USA”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Produktionen som startar nästa år kommer att förläggas till Volvos fabrik i South Carolina. Där bygger man redan Volvo S60. Produktionsanläggningen öppnades av Volvo Cars 2018. Möjligheten att förlägga produktion dit är en av de stora fördelarna med att ha familjeband till både Volvo och Geely Holding, skriver Polestar.

”Polestar 3 kommer att byggas i USA, för våra amerikanska kunder,” säger Polestars VD Thomas Ingenlath. ”Jag minns det goda gensvaret när jag först delade med mig av Polestars vision här i USA, och jag är stolt över att vår första SUV kommer byggas i South Carolina. Från och med nu är USA inte längre en exportmarknad utan en hemmamarknad.”

Storsatsning på amerikanska marknaden

Enligt Dennis Nobelius, COO på Polestar gör tillverkningen i USA att varumärket blir ännu mer konkurrenskraftigt på den vitala amerikanska marknaden. Samtidigt planerar Polestar även att skaffa sig fler affärs- och butiksytor i USA med målet att Polestar spaces ska introduceras på 25 platser under 2021.

USA är en av de två största marknaderna för elbilar. Den andra är Kina där Polestar 3 också kommer att produceras.

Detta blir Polestars andra elbil och kommer att byggas på Volvo Cars nya plattform SPA2, samma plattform som ska ligga till grund för Volvos kommande elbilar, bland annat nästa generation XC90. SPA2 påstås bli ”bli ledande inom snabbladdning och räckvidd”.

Kinesiskt för Europa

Européer som vill köpa Polestar 3 kommer få sina tillverkade i Kina.

”Bilar producerade i USA kommer att vara till amerikanska kunder. Europeiska kunder kommer få bilar producerade i Kina”, skriver Brent Ellis, Polestars europeiska kommunikationschef, i ett mejl till Vi Bilägare.

Polestar är ett svenskt bilmärke som härstammar från Volvo Personvagnars prestandabolag och varumärke. Det ägs av Volvo Cars med Geely som majoritetsägare.