Efter att Ukraina svartlistade livsmedelsjätten Mondelez utbröt en bojkott mot bland annat Marabou i Sverige. Detta trots att Marabou inte har någon tillverkning eller export till Ryssland. Nu kräver Ukraina även att Volvos huvudägare Geely bojkottas och svenska myndigheter, däribland Försvarsmakten, öppnar för ett avslut.

Det var i slutet av maj som Ukraina svartlistade den amerikanska livsmedelsjätten Mondelez vilka äger varumärken som Marabou, Daim, O’boy, Oreo och Philadelphia. Enligt Ukraina bidrar livsmedelsjätten till Rysslands krigskassa genom att betala skatt i landet.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”

Nu har den ukrainska antikorruptionsmyndigheten NAZK även svartlistat kinesiska företaget Geely. Bolaget är huvudägare i Volvo Cars och näst största ägaren i AB Volvo. Ukraina pekar på att att Geely betalar skatt i Ryssland.

Myndigheter öppnar för bojkott

År 1927 rullade den första Volvobilen ut genom fabriksportarna i Göteborg. Sedan dess har bilföretaget utvecklats till ett av världens mest framgångsrika och trots att kinesiska Geely numera är huvudägare tillverkas bilar huvudsakligen i Göteborg – och deras motorer i Skövde.

Men på måndagskvällen uppmärksammades det att Försvarsmakten och flera andra myndigheter nu utreder ett avslut med Volvo. Det rapporterar Dagens industri.

Försvarsmakten meddelar statsradion att ”frågan är nationell och berör flertalet myndigheter och organisationer. Det är därför viktigt att frågan bereds gemensamt i staten. Initiala kontakter mellan myndigheter är tagna.”

År 2020 tecknade Polismyndigheten ett avtal med Volvo Cars att leverera minst 2 200 polisbilar fram till 2029. Det är oklart vad som händer med avtalet om Volvo Cars ska bojkottas.

Vid sidan om myndigheterna har både Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen öppnat för bojkott av Volvo Cars.

Volvo: Vi har ingen verksamhet i Ryssland

Volvo Cars pressavdelning skriver i en kommentar till statstelevisionen att bolaget inte har någon verksamhet i Ryssland och att Geely är ett annat företag. Vidare framför Volvo Cars att de har bidragit med humanitärt bistånd till krigsdrabbade i Ukraina.

”Volvo Cars kommenterar inte andra företags, inklusive våra aktieägares, beslut och agerande. För frågor angående Geely Holding hänvisar vi till Geely”.

LÄS ÄVEN: Dagerlind: Mmm… jag fortsätter äta Marabous choklad