Igår fick Sverige sitt andra fall av avkopporna. Runt 200 fall av apkoppsviruset har konstaterats i världen. Nu ska Sverige vara med och köpa in vaccin i ett EU-gemensamt inköp.

Europa har drabbats av 119 fall enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten och världen över alltså minst 200 konstaterade fall enligt WHO.

Danmarks doser är redan på väg och det vaccinet förväntas ge effekt på personer som varit i nära kontakt med någon som har apkoppor. Nu meddelar alltså Sverige vi vill delta i EU:s planerade köp av vaccinet Imvanex mot apkoppsvirus.

Vaccinet är inte formellt godkänt av EU som vaccin mot apkoppor, men det analyseras i dagsläget och analysen ska vara vägledande för beslutet om inköp.

Även läkemedel

Förutom vaccin vill Sverige också vara med i en EU-gemensam upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat som kan användas mot apkoppsvirus.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen undersöker nu hur mycket vaccin och läkemedel som kan komma att köpas in. Jämförelsevis köper Storbritannien in 20 000 doser från den danska vaccintillverkaren.

”Behöver inte vara orolig”

Klara Sondén, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, säger att man inte behöver vara orolig för apkoppor i vardagen men att man ska vara uppmärksam:

– Till exempel på sin arbetsplats eller när man åker kollektivt. Däremot om man har haft en ny sexpartner kan det vara läge att vara uppmärksam på symtom, säger hon.

LÄS MER: Sverige öppnar för restriktioner mot apkoppor – efter smittohärd på gayfestival