Sverige erbjuder uppehållstillstånd till utlänningar som söker arbete
Beviljade uppehållstillstånd i juni 2022.

Den första juni i år infördes ett nytt kriterium på vilket uppehållstillstånd i Sverige kan beviljas. Då blev det möjligt att få uppehållstillstånd för att vistas här som arbetslös. Kravet är att man ska vara ”högkvalificerad” och ”välutbildad”. Totalt är det 187 personer som ansökt om att få arbetslöshetsinvandra och inget ärende är ännu avgjort.

Samnytt har ställt några frågor till Migrationsverket angående ”uppehållstillstånd för arbetslösa” som infördes den 1 juni i år. Verket har tidigare skrivit att det bara är de som är ”välutbildade” och ”högkvalificerade” som ska få arbetslöshetsinvandra för att söka jobb i Sverige.

Inga ärenden har avgjorts

Hur många personer är det hittills som sökt uppehållstillstånd med motiveringen att de är högkvalificerade och välutbildade och vill komma till Sverige för att söka jobb?

– Till och med den 19 juli har 187 personer ansökt.

På frågorna om hur många som hittills befunnits ha uppfyllt respektive inte uppfyllt kraven på att vara ”välutbildad och högkvalificerad” så svarar verket att man ännu inte hunnit avgöra några ärenden.

Tidigare asylsökare måste ansöka från utlandet

Ska det vara möjligt att byta spår så att exempelvis en person som tidigare sökt asyl i Sverige ska kunna få uppehållstillstånd för att söka jobb?

– Nej, tidigare asylsökande som fått avslag på sin ansökan kan inte ansöka om detta tillstånd om de fortfarande befinner sig i Sverige. De kan endast ansöka om spårbyte inifrån Sverige om de redan etablerat sig på arbetsmarknaden utifrån reglerna i 5 kap. 15 a § utlänningslagen.

UHR ska avgöra vem som är välutbildad

I proposition 2021/22:134 står det att personer som ” har slutfört studier som motsvarar en examen på avancerad nivå, ” ska få komma till Sverige för att söka jobb. Hur gör Migrationsverket för att avgöra vilka som ska anses ha slutfört en examen på en tillräcklig avancerad nivå?

– Migrationsverket remitterar intyg och dokument till UHR som gör en bedömning av den sökandes utbildningsnivå samt verifierar examen med aktuellt lärosäte. Den sökande behöver lämna fullmakt till UHR vid ansökningstillfället för att UHR ska kunna kontakta lärosätet och begära ut uppgifter.

Då inga ärenden ännu är färdigbehandlade så är det oklart vilka utbildningar Universitets- och högskolerådet (UHR) kommer godkänna för människor som vill arbetslöshetsinvandra.

LÄS ÄVEN: Nya regler: Utlänningar får komma hit som ”arbetslöshetsinvandrare”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Henrik Agerhäll

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!