På torsdagen dömdes Bertil Malmberg (SD) av Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Hans brott är ett uttalande i regionfullmäktige om att sydsudaneser har förhållandevis lågt IQ.

Det var den 27 april i år som Malmberg, gruppledare för SD Trosa och ledamot i fullmäktige i Region Sörmland, gjorde uttalandet som gick ut på att sydsudaneser har lägre IQ än andra folkgrupper.

Bakom den ursprungliga anmälan står socialdemokraten Christine Gilljam som menar att uttalandet ”ger uttryck för rasbiologiskt tänkande som utgår från att man kan dela in mänskligheten i olika raser, där vissa är mer värda än andra”.

Tidigare har Malmberg uppgett att han står fast vid sitt uttalande och menar att det inte är generaliserande samt att det stämmer.

LÄS ÄVEN: SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp efter uttalande om IQ

Under rättegången har Malmberg uttryckt sympati för Sydsudan och landets svåra läge och att människor därifrån har svårt att få jobb i Sverige. Udden i uttalandet om IQ ska ha varit riktat mot svenska politiker. Tingsrätten gör dock bedömningen att Malmbergs uttalande är nedsättande.

I domen skriver tingsrätten att Malmberg pekar ut en specifik folkgrupp och att det är svårt att tolka på annat sätt än att den utpekade folkgruppen skulle vara mindre värd än andra.

Malmberg döms till villkorlig dom och 40 dagsböter om 600 kronor.