En sverigedemokratisk kommunpolitiker i Skåne har häktats på sannolika skäl misstänkt för ett antal sexualbrott mot barn.

Den häktade mannen är 73 år gammal och engagerad inom Sverigedemokraterna i sin hemkommun Sjöbo där han var ett av toppnamnen på listan inför valet förra året.

Samhällsnytt har tagit del av häktningsframställan av vilken det framgår att mannen blev anhållen den 5 juni på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för sexuellt ofredande, försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt övergrepp mot barn. Brotten ska ha begåtts från början av år 2016 och fram till juni i år.

SD: ”Det är svårt att röntga vad som pågår i en persons huvud”
Sverigedemokraternas gruppledare i Sjöbo kommun, André af Geijerstam har kommenterat händelsen där han slår fast att mannen kommer att få lämna sina politiska uppdrag men att detta ändå skadar partiet.

– Det gör det alltid, samtidigt kan detta hända vilket parti som helst, det är inget som är unikt för oss även om det är helt förkastligt. Vi kontrollerar våra medlemmar innan de kandiderar men det är svårt att röntga vad som pågår i en persons huvud, säger af Geijerstam till Lokaltidningen.

Åklagaren ska väcka åtal eller begära förlängd häktning senast den 20 juni.