na4
Inrikes

Sverigedemokrat = nazi enligt Facebooks översättningsverktyg

Publicerad 10/25/2017
Annons

➤ Användare upprörda: ”I en svensk kontext är det bortom all anständighet att förvrida och ljuga så brutalt i vad som ska föreställa en neutral översättning.

En av läsarna uppmärksammade Samhällsnytt om att ordet ”sverigedemokrat” översätts till engelska som ”nazi” i Facebooks eget automatiska översättningsverktyg. Vi kan konstatera att uppgiften stämmer och i flera statusuppdateringar översattes ordet just till ”nazi”.

”Det måste vara vänsteraktivister”

Ett exempel kan ses nedan i statusuppdateringar skrivna av den sverigedemokratiska profilen Nasrin Sjögren och den populära sidan Politikfakta, som fått många gilla-markeringar och delningar:

Nicole Ekstam, redaktör för sidan Politikfakta tror att politisk aktivism kan ligga bakom den vinklade översättningen:

– Det måste vara vänsteraktivister som sett till att lura Facebooks automatiska översättning, säger hon i en kommentar till Samhällsnytt.

Även Nasrin Sjögren är mycket upprörd över företagets agerande:

– Nazi är ett vanligt flicknamn i Iran. Men i en svensk kontext är det bortom all anständighet att förvrida och ljuga så brutalt i vad som ska föreställa en neutral översättning.

Facebook började erbjuda automatiserade översättningar av statusuppdateringar och kommentarer sedan 2011 – då i samarbete med Microsofts Bing. Dock ifjol bestämde sig jätten för att bryta med Bing och lansera ett eget översättningsverktyg istället – som skulle baseras på artificiell intelligens och maskininlärning.

LÄS MER: Tyska censurlagar för sociala medier nu verklighet

Samhällsnytt har sökt Facebook för en kommentar. Företaget har dock en mycket diskret profil och saknar telefonnummer i Sverige. Den svenska delen av verksamheten sköts av Facebook Sweden AB som hade endast 23 anställda 2016 och tre styrelseledamöter – två av dem bosatta utomlands.

Samhällsnytt har sökt en kommentar från den enda svenska ledamoten via telefon och sms, men utan framgång. Mannen har uppdrag i över 20 företag, vilket tyder på att han är ett så kallat styrelseproffs. Att anlita en sådan person med förankring i Sverige är ett standardupplägg för utländska bolag som vill etablera sig i landet.

Användare överger Facebook

Det sociala nätverket har tidigare utsatts för skarp kritik från flera svenska opinionsbildare, däribland Katerina Janouch och Ann Heberlein, för sin godtyckliga policy för avstängningar av användare. Företaget anklagades för att ha följt en politisk agenda med slagsida åt vänster samt för att ha gått i koppel med nätverket #jagärhär. Nätverket har gjort sig känt för att genom svärmattacker och massanmälningar stänga de konton som de finner opassande.

Detta har föranlett en flykt av användare till andra plattformar – däribland det ryska nätverket Vkontakte. VK kritiserades för att ha samarbetat med ryska säkerhetstjänster och överlämnat användarnas personuppgifter till FSB. Användarna som väljer att migrera till Vkontakte menar dock att nätverket troligen saknar svenskspråkig personal och därför kommer de inte att utsättas för samma slags censur som de upplever på det allt mer politiserade Facebook.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons