SD-toppen slår tillbaka mot Strandhälls mobbning

I samband med riksmötets öppnande i veckan hånade miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) den nyligen utsedda andre vice talman Julia Kronlid (SD) för den folkdräkt hon bar. Strandhälls mobbning har fått flera att reagera.

Den folkdräkt med tillhörande huvudbonad Julia Kronlid bar var en Värendsdräkt från Småland. Detta valde Annika Strandhäll att göra sig lustig över med fokus på huvudbonaden.

I ett Facebookinlägg dagen därpå svarar Kronlid själv på s-ministerns utfall. ”Det Annika gjorde var att göra sig lustig över ett stycke svensk historia och vårt kulturarv”, skriver hon bland annat.

Jag är uppväxt nära gränsen till Värend och har förfäder tillbaka i tiden i Värendstrakten. Klänningen jag bar var från 1920 och har nog varit med om många festligheter genom åren. 2022 fick klänningen vara med på riksmötets öppnande och hånas av en tidigare minister.

Undra om regeringsföreträdare även hånade dessa kvinnor från 1920 talet över deras dräkter. Jag är ganska säker på att så inte var fallet.

Strandhälls övertramp fick till och med vanligtvis regimtrogna Dagens Nyheter att reagera och i en krönika i Dagens Juridik av Dana Pourkomeylian konstateras att ministern ”ansluter sig här till den långa rad västerländska offentliga personer som försöker framställa hijaben som vilken huvudprydnad som helst”.

Till och med Socialdemokraterna tycks sent omsider ha fått nog av Strandhäll:

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.