En Sverigedemokrat i Västernorrland har uppmärksammats efter ett soloutspel om att Kramfors ska ha en moské. ”Jag har inte tid att kolla vad partiet tycker eftersom det handlar om att Kramfors måste räddas”, säger Mark Collins (SD).

På fredagsmorgonen publicerade lokaltidningen Allehanda (2019-03-15) en betalartikel med Sverigedemokraten Mark Collins som enligt Facebook är från delstaten New Jersey i USA. Collins som har bytt den elfte folkrikaste delstaten i USA för lantidyllen Kramfors i Västernorrlands län har stora planer för sin nya hemort.

Nu vill Collins specifikt utöka antalet muslimer i Kramfors och därför har han lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att bygga en moské och ett kulturcentrum. Han har märkt att Kramfors har svårt att befolka sin kommun och därför menar han att dessa två lokaler ska locka muslimer att flytta dit.

– Hur ska de känna sig trygga och välja att stanna? Vi måste bygga upp en infrastruktur för att muslimerna ska stanna här, menar Collins.

Han har redan tänkt ut en finansieringsplan för sitt nya Kramfors. Skattebetalare i kommunen och även i närliggande kommuner ska betala för moskén. Vid sidan om skattepengar tror Collins även på stöd från muslimska länder och muslimska organisationer i Sverige.

LÄS ÄVEN: Gulfstaters finansiering av moskéer under lupp i Tyskland – vill motverka radikalisering

”Jag har inte tid att kolla vad partiet tycker”
I en intervju med DN berättar Collins att hans planer för ”islamsk infrastruktur” i Kramfors har mött kritik. Men det är ingenting som han bryr sig om eftersom han ser möjligheterna i Kramfors som oändliga.

– Det har kommit några hårda ord från en partikamrat, men mitt ansvar är att vända Kramfors utveckling. Jag bryr mig inte om jag trampar på någons tår. Vi behöver få hit muslimer eftersom möjligheterna är oändliga här. Vi måste också se till att de integreras i samhället, säger Collins.

En annan fråga är vad Sverigedemokraterna och partistyrelsen tycker om att Collins på egen hand förespråkar moskéer i landet.

– Det vet jag inte. Jag har inte tid att kolla vad partiet tycker eftersom det handlar om att Kramfors måste räddas och är en ekonomisk fråga. Folk måste börja lyfta blicken, säger Collins.

Utesluten sverigedemokrat är fundersam
Den sverigedemokratiske tidigare riksdagsledamoten och mångårige partimedlemmen Thoralf Alfsson som förra året uteslöts för vad som uppgavs vara kritik till islamiseringen av Sverige undrar nu om Collins också är ideologiskt avvikande eller om motionen är en effekt av en ny inriktning för partiet.

LÄS ÄVEN: Skäl att utesluta Thoralf Alfsson ur SD ifrågasätts – var kritisk till islamisering och invandring

Alfsson konstaterar att Collins moskéutspel troligen inte är en överraskning för Sverigedemokraterna eftersom riksdagsledamot Sara Seppälä, som även är suppleant i partistyrelsen, sitter i Kramfors kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har däremot inte kommenterat Collins motion i partiets namn.

Många tror att Collins skämtar
I sociala medier möter Collins hård kritik. Men flera personer är förvånade och undrar om det här verkligen stämmer.

Uppdatering
Efter Samhällsnytts artikel har riksdagsledamot Sara Seppälä (SD) tillbakavisat Thoralf Alfssons uppgifter att hon möjligen kan ha känt till moskémotionen. Vidare tar hon avstånd från motionen och säger att det som skett är ”oerhört tråkigt”.

”Jag satt i kommunfullmäktige 2014-2018 i Kramfors kommun. Inför valet 2018 så var jag första namnet på listan för partiet men jag lämnade kommunfullmäktige eftersom att jag flyttade ifrån kommunen. För kännedom så har jag aldrig träffat Mark Collins.”