Trots Sverigedemokraternas framgångar där partiet nu stöds av var femte röstande och är landets näst största parti, fortsätter fackförbunden att porta politiskt aktiva Sverigedemokrater. Detta görs med hänvisning till påstått olika syn på ”alla människors lika värde”.

Nej till att samtidigt vara politiskt aktiv i Sverigedemokraterna och vara fackligt förtroendevald, den linjen vidhåller flera stora LO-fackförbund.

– Det gäller oavsett om SD har 10, 20 eller 30 procent av rösterna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth till SvD.

LÄS ÄVEN: Sverigedemokrat valdes till fackordförande – petas nu

De många tvisterna har slutat med att SD-politikerna har fått lämna sina fackliga förtroendeuppdrag. Samma policy gäller oavsett om man är aktiv på kommun- eller riksdagsnivå.

– Här har vi dragit en linje, tillämpat den och det kommer vi naturligtvis också hålla i framgent, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

Enligt Gunnarsson går uppdrag inom SD och facket inte att kombinera då han påstår att de har helt olika uppfattningar kring synen på alla människors lika värde.

LÄS ÄVEN: Domstol: Fackets beslut att utesluta SD:are olagligt

Han påpekar att IF Metall har ganska många medlemmar med utländsk härkomst och att ”de ska kunna lita på att en facklig företrädare behandlar dem exakt likadant som en person som är född i Sverige”.

Hos Transport behöver en aktiv Sverigedemokrat inte ens ha ett fackligt förtroendeuppdrag utan bara vara medlem för att bli utslängd. I ett fall från 2018 överklagades beslutet till tingsrätten där man fann att Transports beslut var ogiltigt då det inte gick att bevisa stöd för det i fackets stadgar.

SD: Cyniskt

Hos SD anser partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson att fackens inställning cynisk.

– Samtidigt har vi många företrädare inom IF Metall och Transport som är aktiva inom socialdemokratin. Och med det stora stöd som SD har inom dessa fackförbunden så stänger man ute massvis med personer från det viktiga arbetsmiljöarbetet, säger han.

Han menar att politisk hemvist inte borde vara avgörande för om man får ha ett fackligt uppdrag eller inte.