Efter mordet nyligen på gansterrapparen Nils ”Einár” Grönberg menar Sverigedemokraterna att det är hög tid att sätta ned foten mot musikformen som glorifierar gängkriminalitet och lockar in ungdomar på brottets bana. Man vill att Brå utreder musikformens skadeverkningar och att skattefinansierade Sveriges Radio och SVT slutar att spela och befatta sig med gangsterrap.

Kritiken mot att de gängkriminellas musik spelas och hyllas av media och då i synnerhet statsradion och statstelevisionen är inte ny. Den har dock intensifierats på senare tid i takt med insikter om att gansgterrapparna själva är verksamma i gängbrottslighet och dömts för grova brott.

Samnytt har tidigare vid upprepade tillfällen rapporterat om grova brott begångna av gangsterrappare som Yasin och Haval samtidigt som dessa gets utmärkelser i form av grammisar och på SR P3 Guld-galor.

LÄS ÄVEN: Föräldrar som låter sina barn lyssna på Einár borde skämmas

Försvaret för gansterrap alltmer ifrågasatt

Företrädare för statsmedia har försvarat sig med att gangsterrapparna bara kritiskt rapporterar om en verklighet i spåren av de senaste decenniernas havererade migrations- och integrationspolitik men fått mothugg då den ene efter den andre av artisterna kunnat beslås med grova gängkriminella brott.

Efter mordet på Einár för en vecka sedan har kritiken skruvats upp ytterligare och nu kräver Sverigedemokraterna att Brottsförebyggande rådet sjösätter en utredning om gangsterrappens skadeverkningar, så som man tidigare gjort om den så kallade vit makt-musiken.

SD anser också att SVT och SR inom ramen för sitt särskilda samhällsansvar som Public Service-aktörer bör upphöra med att för skattebetalarnas pengar gå de gängkriminellas ärenden. Statsmedierna ska inte spela, belöna, lyfta fram eller på annat sätt upplåta sina plattformar för den här sortens musik, menar partiet.

LÄS ÄVEN: Dags att tala klarspråk om Yasin och kulturvänstern

SD: Kriminalpolitik, inte kulturpolitik

Tobias Andersson är Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och utvecklar resonemanget kring sitt partis ställningstagande. Han menar att begränsningar för hur den här typen av musik får spridas inte ska ses med kulturpolitiska ögon och i perspektivet kulturens frihet utan primärt som brottsförebyggande åtgärder. Därför bör Brå kopplas in.

– Vi förstår ju att så fort man ska in och pilla i kultursfären så är det minerad mark, så för att kunna fatta kloka beslut, om politiska beslut krävs, så behövs det mer kunskap.

Andersson säger vidare att det inte är rimligt att det offentliga i form av public service bidrar till finansieringen av den här musiken och indirekt därmed av gängkriminaliteten. Artisterna drar bland annat in Stim-pengar varje gång deras låtar spelas, och det sker flitigt i statsmedias kanaler.

SD anser att diskussionen om huruvida gansterrappen är en del av gängkriminaliteten är passerad och att detta idag är att betrakta som ett fastslaget faktum. Vad det framåt handlar om är därför på vilket sätt musikformen ska hanteras av de rättsvårdande myndigheterna.

LÄS ÄVEN: Gangsterrapparen Einár skjuten till döds

Rekryteringsverktyg för kriminella gäng

Detta vill man att Brå nu ska utreda, med fokus på hur man stoppar den rekrytering av unga in i den gängkriminella miljön som anses vara huvudsyftet med musiken – invandrarungdomar ska påverkas att se ett liv som brottsling som mer attraktivt än ett som ”svenne” och laglydig samhällsmedborgare.

– Regeringen bör uppmana Brottsförebyggande rådet att ta fram ett kunskapsunderlag kring gangsterrap och dess influenser i gangstermiljö, precis som man gjorde med vit maktmusik på 90-talet, säger Tobias Andersson.

Då anlades ett uttalat perspektiv på hur musiken påverkade och lockade in svenska ungdomar i högerextrema miljöer. Samma inställning bör idag gälla invandrarungdomar och riskerna att dras in i gängkriminalitet.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Yasin och Haval döms för förnedringsrånet mot känd artist

SR vill inte att demokratin ska lägga sig i

På statsradion slår musikchef Anna-Karin Larsson ifrån sig kritiken och menar att man gör som man vill för skattebetalarnas pengar och att det inte är något som det svenska folket via sina valda politiker ska lägga sig i: ”Det är inte politiker som ska bestämma vad som sänds i radio, det ska våra utgivare göra”, skriver hon i ett mejl.

Larsson förfäktar också den inställning till gangsterrappen som det stora flertalet i skenet av den senaste tidens utveckling anser är förlegad om att man måste skilja på verk och person och att musiken bara skildrar den gängkriminella verkligheten och inte är en del av den. Hon skriver: ”Vi spelar hiphop där skildringar av en väldigt hård värld förekommer. Musiken skildrar samtiden.

LÄS ÄVEN: Häktade gangsterrapparna Yasin och Haval nominerade till grammisar: ”Kränkande för brottsoffer”

SD: Medborgarna måste få ha en åsikt

SR-chefens inställning att de som betalar för Public Service inte ska få lägga sig i menar SD:s rättspolitiske talesperson inte håller:

– Jag tycker principiellt att man inte bör förbjuda musik, men man kan ifrågasätta rimligheten i att en del av det offentliga, i form av public service, lyfter upp, prisar och erbjuder en plattform till de här aktörerna, för att sedan andra delar av det offentliga ska behöva bekämpa konsekvenserna genom polis, ambulanssjukvård, akutsjukvård och så vidare. Det är en konstig dynamik.

Mer allmänt ser Andersson inget konstigt i att politikerna har vissa synpunkter på kulturyttringar inom ramen för kulturpolitiken. Medborgara måste genom sina folkvalda få ha åsikter om vilken kultur deras pengar används till:

– Om det visar sig att vi har en del av kulturen som både glorifierar och rekryterar, och i förlängningen faktiskt sprider förtäckta och ibland mer uppenbara hot genom sina texter, då tror jag det är naivt att säga ”nej all kultur är lika mycket värd och politiken ska inte få ha någon åsikt om det”. Politiken finansierar kultur och då måste den också få ha vissa åsikter om densamma.

Från regeringens sida som är de enda som kan beställa en utredning från Brå har bland annat inrikesminister Mikael Damberg (S) gjort uttalanden i samma riktning som Sverigedemokraterna. Han hälsar dock via sin presstab att han inte vill kommentera SD:s förslag.

LÄS ÄVEN: Yasins rapparkompis skulle kidnappa medarbetare på SR för att få sina låtar spelade