Nyligen lanserades Bäckadräkten, Sveriges första unisexfolkdräkt. Enligt skaparen är den i stället för en geografisk plats knuten till den icke-binära gemenskapen.

Bakom initiativet står artisten Fredy Clue, eller Fredy Samuel Lundh som han egentligen heter. I den svenska folkkulturen fann han gemenskap och glädje, men de 840 olika dräkterna är alla knutna till särskilda svenska bygder.

LÄS ÄVEN: Nya James Bond kan bli icke-binär

– Det finns enormt många variationer. Men de manliga är väldigt manliga, och de kvinnliga är väldigt kvinnliga. Det fanns ingen för ickebinära, säger han till TT.

Illustratören och konstnären Ida Björs och en fokusgrupp bestående av unga queerpersoner i folkkulturen kopplades in på projektet och i sommar presenteras resultatet i en utställning på Textilmuseet i Borås.

Transflaggans färger

I Bäckadräkten sägs manligt och kvinnligt mötas, knäbyxa och kjol, väst och livstycke. Färgerna har hämtats från transflaggans färger – blå, vit och rosa.

Projektet, som startade i januari, vill främja en öppnare folkkultur genom att utveckla och tänja på gränserna, bortom det binära. Visionen är att få fler personer att känna sig inkluderade i folkkulturen och i samhället i stort.

Vidare heter det enligt TT att folkdräkten och folkkulturen ”lider brist på queera inslag”, men i Ås härad ska man ha funnit en mössa som används till en kvinnodräkt vilken Fredy Clue också lät använda till Bäckadräkten.

”Binära normer”

I ett event i regi av Textilmuseet om dräkten skriver man att ”projektet verkar för att sprida positiv transmedvetenhet och diskutera stil och identitet för att påverka och civilsamhällets binära normer”.

LÄS ÄVEN: Fiktivt tredje kön kan snart bli officiellt i Sverige

När Svenska institutet stolt presenterar Bäckadräkten för sin internationella publik på Facebook blir det hurrarop från svenskarna medan andra är desto mer tveksamma.