bilväg asfalt potthål
Inrikes

Sveriges infrastruktur förfaller – 4 000 miljarder måste investeras

Publicerad 5/3/2022
Annons

Underhållet av svenska vägar, järnvägar, el- och vattensystem har allvarliga brister. Det hävdar den kanadensiska teknikonsultjätten WSP som i en ny rapport kartlagt svensk infrastruktur. Rekommendationen blir att öka investeringarna och satsa minst 4 000 miljarder kronor bara för att rädda och förnya landets åldrande infrastruktur.

Håkan Danielsson, vd för WSP i Sverige, säger till Dagens industri att en trygg el- och vattenförsörjning och fungerande transporter är själva fundamentet för att Sverige fortsätter vara ett rikt välfärdssamhälle. Han varnar samtidigt för att ifall den grundläggande gemensamma infrastrukturen inte fungerar påverkas hela samhället negativt.

LÄS ÄVEN: Fördubbling av vattenpriset väntas: ”Kommer att märkas”

”För att tala klarspråk är det mycket oroande. Vår nya omfattande genomgång visar att Sverige under lång tid skjutit nödvändiga underhållsinvesteringar på framtiden och byggt upp en enorm underhållsskuld”, säger Håkan Danielsson, som anser att politiker och andra beslutsfattare så snabbt som möjligt måste ta itu med underhållet och investeringarna i Sveriges infrastruktur.

De områden man pekar ut som mest akuta är vägar och vatten- och avloppssystemet där investeringarna i dagsläget knappt klarar att stoppa förfallet.

Trots att stora delar av det svenska vägsystemet byggdes för över 50 år sedan och nu börjar falla för åldersstrecket har vi aldrig lagt så lite pengar (kronor per fordonskilometer) på drift och underhåll som i dag – en ekvationen som i längden inte går ihop, konstaterar Håkan Danielsson.

Politikerna ansvariga

Sammanlagt uppskattar WSP att behovet av investeringar i underhåll och reinvesteringar i den svenska infrastrukturen kommer att uppgå till minst 4 000 miljarder kronor de kommande decennierna.

”Ansvaret ligger främst hos politikerna, som nu måste agera. För om inte investeringstakten i infrastrukturen snabbt ökar kraftigt kommer det efterhand att få mycket negativa konsekvenser både för Sveriges ekonomi och för oss medborgare”, säger Håkan Danielsson.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Bygg utan cement

Han varnar också för att utan tillräckligt med el kommer exempelvis inte jobbskapande industrisatsningar att kunna förverkligas, och utan tillräckligt underhåll kommer avbrott i el- och vattenförsörjningen som många av oss tar för givet att bli vardagsmat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons