Turkiet UD

Faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Sveriges nya charmkampanj i Turkiet: ”Vi delar inte bokbrännande idiotens åsikter”

Publicerad 1/22/2023
Annons

I Turkiet har tusentals muslimer samlats på gatorna för att protestera mot Sverige efter lördagens koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Nu försöker svenska Utrikesdepartementet (UD) mildra muslimernas ilska genom en lapp i fönstret på konsulatet i Istanbul. På lappen står det att läsa, ”vi delar inte den bokbrännande idiotens åsikter.”

Protesterna har pågått sedan lördagen och växer. Journalisten Abdullah Bozkurt har delat ett videoklipp där tusentals personer i staden Batman. Demonstrationen ska var arrangerad av turkiska Hizbullah – som enligt Bozkurt är politiskt allierade med president Erdogan.

Vidare finns det rapporterar om nya protester utanför ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul.

På sociala medier cirkulerar även en bild från fönstret på Sveriges generalkonsulat i Istanbul. UD:s personal kampanjar och kallar Rasmus Paludan för en ”bokbrännande idiot”.

Carl Bildt: ”Extremister försöker sabotera”

Även M-veteranen Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminisiter, rycker ut för att försöka mildra ilskan i Mellanöstern. Bildt säger till Al-Jazeera att personer som använder sin grundlagsskyddade rättighet att bränna koranen är ”extremister och tokar”.

– Det finns extremister och tokar som springer omkring och försöker sabotera hela processen. De borde inte ges någon betydelse om myndigheterna i Ankara verkligen är intresserade av att nå en överenskommelse, sa Bildt.

Paludan till Samnytt: ”Olagligt”

Samnytt har talat med Paludan på söndagen rörande Utrikesdepartementets kampanj i Turkiet.

– Det är olagligt. Att man som anställd i UD indikerar vad man tycker om opinionsbildare i Sverige. Man får inte som offentligt anställd gå ut i tjänsten och kalla enskilda svenska medborgare idiot därför att man inte gillar deras lagliga yttrande, säger Paludan och fortsätter:

– Det verkar som att utrikesministern inte har de kvalifikationer som är nödvändiga för att vara utrikesminister. För att om han hade det skulle han ha gjort klart för sina anställda att de inte får göra så.

Paludan tror att kampanjen grundar sig i att personalen ”saknar personlig stake och nödvändiga mänskliga värden för att arbeta inom staten”. Vidare tror han att UD:s personal är rädda.

– Om man blir rädd för att folk är arga då ska man inte arbeta på UD. Det är ju Sveriges representanter i utlandet och det går inte att man går ned på knä därför att man blir rädd. Det är samma om man vill jobba inom armén eller polisen.

Paludan kommer nu se över vilka åtgärder som ska vidtas.

LÄS ÄVEN:INTERVJU: Paludan om regeringens demokratiförakt – ”Sinnessjukt”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons